IMM-urile primesc ajutor din partea Eximbank

Pornind de la realitatea ca bancile comerciale sunt reticente la acordarea finantarilor in valuta pentru IMM-urile care deruleaza proiecte fara efecte economice imediate, iar creditele in lei sunt mai scumpe decat cele in valuta ca urmare a diferentei de rata de dobanda si a tendintei de apreciere a monedei nationale, Intreprinderile Mici si Mijlocii vor primi sprijin din parte unei alte banci, Eximbank, prin doua programe si anume “Garantii pentru IMM-uri” si “Microgarantii pentru intreprinzatorii mici si mijlocii”.

Primul program faciliteaza acest segment la finantare prin completarea garantiilor proprii ale unui IMM solicitant pana la nivelul cerut de bancile comerciale pentru creditul sau creditele solicitate pentru un credit in valuta.

“Aceasta inseamna ca pentru un intreprinzator care solicita un credit si nu are suficiente garantii, banca ii acopera o parte din acestea. Suma acopera maxim 80% din valoarea creditului, iar termenul de rambursare este de maxim 7 ani, functie de termenul de acordare al Bancii”, a declarat Sorina Giosanu, director la Oficiul Teritorial al intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Al doilea program se adreseaza atat pentru dezvoltarea si sustinerea IMM-urilor cat si unor agenti economici care vor sa infiinteze un IMM care sa aiba ca obiectiv principal infrastructura, dezvoltarea regionala, utilitati publice sau activitati de cercetare si se acorda pentru creditele in lei. La fel ca si cel mai sus mentionat, Microgarantia acopera 80% din valoarea creditului initial, dar in limita a 400.000 de RON, iar rambursarea se face intr-o perioada de maxim 7 ani.

Sursa: Flacara Iasului online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.