Municipiul Piatra Neamt a bifat finalizarea cu succes a unuia dintre cele mai ample proiecte derulate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, constand in realizarea unui depozit ecologic la standarde europene.
Implementarea programului privind Managementul Deseurilor din Piatra Neamt are ca rezultat crearea unui sistem de colectare a deseurilor asemanator cu cele din tarile Europei de Vest, intre care Franta si Germania, fiind unic in Romania.
Proiectul, in valoare totala de aproximativ 18 milioane de euro, a beneficat de sustinerea financiara acordata de Uniunea Europeana (10,4 milioane de euro), Guvernul Danemarcei (2,21 milioane de euro), Guvernul Romaniei (2,4 milioane de euro) si Primaria Piatra Neamt (2,3 milioane de euro).
Acesta a implicat inlocuirea vechiului sistem de colectare si depozitare a deseurilor solide cu unul modern, ecologic, prin care sticla, plasticul si hartia se vor recicla, iar deseurile organice vor fi transformate in compost si introduse in circuitul agricol. Avand o capacitate de 400 mii de metri cubi, depozitul are o durata de utilizare de aproximativ 10 ani.
Primarul Gheorghe Stefan a anuntat incheierea lucrarilor si, totodata, inceputul unei actiuni generalizate de colectare si selectare a gunoiului intr-un mod organizat. „Este primul program ISPA de management al gunoiului colectat si selectat din Romania, care se inaugureaza la Piatra Neamt. Sper sa ne bucuram toti de el si vreau sa le multumesc consultantilor, constructorilor, celor din ministere pentru ajutorul pe care ni l-au dat”, a declarat primarul municipiului Piatra Neamt, domnul Gheorghe Stefan.
Noua celula de depozitare a deseurilor, prin modul de constructie, nu permite patrunderea substantelor toxice in panza freatica.
In vederea colectarii selective a deseurilor, pe raza municipiului Piatra Neamt vor fi organizate 931 de puncte de colectare a deseurilor – simple, duble si cvadruple.
Gestionarea si valorificarea deseurilor solide raman doua dintre cele mai importante provocari pentru Romania.