Anca Boagiu atrage atentia asupra blocarii finantarilor UE

Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a tras semnalul de alarma privind riscul de blocare a tuturor fondurilor ISPA nationale in valoare de 70 de milioane de euro.

“Daca se va dovedi ca este frauda la Constanta, ISPA ar putea bloca toate fondurile nationale”, a afirmat Boagiu. Aceasta a mai precizat ca exista o actiune in instanta impotriva presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, din cauza unui proiect ISPA.

Ministrul integrarii s-a referit la viitorul Pavilion expozitional care nu a avansat decat in proportie de 22% din anul 2002, cand a fost primita o prima transa de 1,2 milioane de euro din totalul celor 17 milioane alocate acestei investitii.

In contradictie cu declaratia ministrului Boagiu, purtatorul de cuvant al Delegatiei Europene la Bucuresti, Daniela Rosca, ne-a declarat ca “neregulile in folosirea fondurile ISPA pe o anumita masura nu duc automat la blocarea fondurilor pentru toate masurile ISPA”.

Milioane de euro din fondurile europene au fost deturnate de firmele din Romania, care fie au lasat proiectele balta, fie au folosit banii in alt scop decat cel stabilit. Jonathan Scheele, presedintele Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat ca Romania se afla in topul tarilor investigate pentru posibile fraude cu finantari ale UE.

Intarirea acestor afirmatii a fost facuta de seful Departamentului de Lupta Anti-Frauda (DLAF) din cadrul guvernului, Tudor Chiuariu, care a declarat intr-un interviu pentru EVZ ca “s-au furat cam patru milioane de euro”. Acesta a recunoscut ca, deocamdata, nu exista nicio condamnare pentru cei care si-au manjit mainile cu mierea din borcanul cu fonduri europene, “din cauza timpului prea scurt”.

Scandalul “Puwak” a ajuns celebru dupa ce ministrul PSD al integrarii a aprobat fonduri de peste 150.000 de euro pentru firmele sotului si fiului sau. In urma dezvaluirilor din presa, Hildegard Puwak si-a dat demisia de onoare din fruntea ministerului, iar PNA a decis neinceperea urmaririi penale.

Dosarul a fost redeschis dupa alegerile din 2004, iar abia anul acesta instanta a decis ca 60.000 de euro sa fie restituiti coordonatorilor programului “Leonardo da Vinci”.

Un alt caz important este cel al parcului tehnologic de la Iasi, in care este implicata celebra firma COMINCO, la care a fost asociat Serban Mihailescu, fostul coordonator al Secretariatului General al Guvernului PSD, supranumit Miky Spaga.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.