Consiliul Concurentei – ajutoare de stat de 25 milioane pentru protectia mediului

Consiliul Concurentei a autorizat schema de ajutor de stat, instituita de Proiectul privind controlul si reducerea emisiilor de compusi organici volatili (COV), notificata de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor – Administratia Fondului pentru Mediu.

Valoarea ajutorului de stat ce urmeaza a fi acordat unui numar maxim de 10 beneficiari este de 25 milioane RON, durata de aplicare a schemei fiind anul 2006.

Consiliul Concurentei, in urma analizei acestei notificari, a ajuns la concluzia ca schema de ajutor de stat notificata indeplineste toate cerintele din Regulamentul privind ajutorul de stat regional. Prin urmare, autoritatea de concurenta a considerat ca masurile de ajutor de stat sunt compatibile cu mediul concurential normal si nu incalca aplicarea corespunzatoare a tratatelor internationale la care Romania este parte.

Ajutorul de stat va fi acordat in cadrul Proiectului pentru realizarea de cladiri, achizitionarea de instalatii, echipamente si utilaje, prin care se va asigura un nivel al emisiilor de compusi organici volatili ce se vor incadra in limitele legale.

Sprijinul financiar se acorda ca urmare a angajamentelor asumate de Romania prin Planul de implementare a Directivei 94/63/CE, respectiv cel pentru Directiva 1999/13/CE.

Prima Directiva are ca obiectiv principal stabilirea cerintelor tehnice pentru vehicule, nave fluviale si instalatii utilizate la executarea operatiunilor de depozitare, incarcare, descarcare si distributie a benzinei de la un terminal la altul sau de la un terminal la o statie de distributie a benzinei, in scopul reducerii emisiilor de COV rezultati ca urmare a executarii acestor operatiuni.

Cea de-a doua Directiva are ca obiective principale prevenirea sau reducerea efectelor directe sau indirecte ale emisiilor de compusi organici volatili (COV) in mediu (in principal in aer) si a potentialelor riscuri pentru sanatatea umana, stabilirea masurilor, procedurilor si recomandarilor pentru prevenirea sau reducerea efectelor negative asupra mediului si sanatatii umane determinate de activitatile de depozitare a deseurilor.

Administratia Fondului pentru Mediu va monitoriza activitatea intreprinderilor care vor beneficia de alocari de ajutor de stat in cadrul schemei instituita de Proiectul privind controlul si reducerea emisiilor de compusi organici volatili, urmarind ca ajutorul de stat acordat, cumulat cu alte ajutoare de stat acordate pentru acelasi obiectiv in cadrul altor scheme, sa nu depaseasca plafonul maxim admis al intensitatii brute a ajutorului regional, respectiv 50%, plus 15 puncte procentuale pentru IMM- uri.

Sursa: Consiliul Concurentei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.