Saloane de masaj si Porsche din SAPARD

Valul de solicitari pentru finantari nerambursabile depuse in ultimele luni la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), fosta SAPARD, au dus la epuizarea celor 1,4 miliarde de euro pusi la dispozitia noastra prin acest program. “Programul SAPARD isi arata deja rezultatele benefice pentru mediul rural romanesc (…) Romanii si-au format apetitul pentru accesarea fondurilor europene. Acest lucru ne face optimisti cu privire la absorbtia fondurilor din perioada de postaderare”, a declarat Dan Gherghelas, director general al APDRP.

Pana la 31 iulie 2006, moment la care au fost inchise masurile SAPARD, au fost depuse proiecte a caror valoare totala a fost de 1,66 miliarde de euro. Dintre acestea, au fost declarate eligibile proiecte valorand 1,18 miliarde de euro. Cele mai multe solicitari au venit pentru masura 1.1, adica pentru “Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”.

Investitiile realizate au creat 20.000 de noi locuri de munca pentru populatia din mediul rural. Au fost finantate 604 proiecte, in valoare de 550 de milioane de euro, destinate modernizarii infrastructurii rurale, prin repararea drumurilor comunale, realizarea alimentarii cu apa potabila si a retelelor de canalizare.

Exista si solicitari trasnite, care insa nu depasesc unu la suta din total. Astfel, doua solicitari au privit construirea unor centre de masaj oriental si de relaxare. Altii au solicitat bani pentru cresterea lipitorilor, a viperelor, dar mai ales a viermilor. “Ferma poate produce o cantitate suficienta de viermi pentru cei care doresc sa pescuiasca in Dunare”, spune unul dintre acestia. Un focsanean a cerut achizitionarea a doua masini, un Mercedes si un Porsche, care sa-i fie livrate la poarta casei.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.