Peste 70.000 de agricultori suceveni vor sa devina fermieri

Un numar de 77.263 de suceveni s-au inscris in baza de date a Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Suceava, sperand sa devina fermieri. Acestia au in proprietate, sau in exploatare, minimum 1 hectar de teren agricol, conditie obligatorie pentru solicitarea obtinerii statului de fermier, insa intampina probleme legate de suprafata parcelelor pe care le detin.

Conform normelor Uniunii Europene pot deveni fermieri doar agricultorii care au suprafete de teren formate din parcele de minimum 30 de ari, conditie pe care nu o indeplinesc multi dintre solicitanti.

Din aceasta cauza, reprezentantii Agentiei de Plati estimeaza ca din cei peste 77.000 de potentiali fermieri, doar cel mult 45% vor obtine acest statut, restul urmand a fi respinsi. “Pana la finele anului toti fermierii din judet vor fi introdusi intr-o moderna baza de date, care va fi realizata prin intermediul unor ortofotoplanuri care ne vor permite sa le identificam foarte usor parcelele”, a declarat Neculai Perju, directorul Agentiei de Plati Suceava.

Reamintim ca obtinerea statului de fermier este obligatorie pentru agricultorii care doresc sa primeasca subventii, Uniunea Europeana urmand a acorda sprijin financiar doar agricultorilor care au statut de fermieri.

Sursa: Monitorul de Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.