Apropierea de momentul ultimului raport de tara inainte de aderarea la UE, in conditiile in care capacitatea de absorbtie si modul de folosire a banilor europeni in Romania au fost mereu un punct slab in discutiile cu Bruxelles-ul, a starnit Ministerul Integrarii sa reactioneze.
Ministrul, Anca Boagiu, a promis ca va cere schimbarea din functie a unor sefi de Agentii de Dezvoltare Regionala (ADR), pe motiv ca acestia au influentat selectarea pe criterii politice a unor proiecte cu finantare europeana.
Boagiu a acuzat faptul ca numirea sefilor ADR este determinata politic, de catre consiliile judetene si locale, ceea ce duce la situatii in care interesele clientelei ajung sa promoveze proiecte de infrastructura „foarte proaste”, unele chiar cu vicii de proiectare a caror remediere are nevoie de milioane de euro in plus.
Exemplele date de Anca Boagiu vizeaza ADR-urile de la Calarasi, Constanta (proiect incriminat – Pavilionul Expozitional de la Mamaia) sau Braila (Parcul Industrial Braila). Ministrul integrarii a propus deci modificarea legislatiei in virtutea careia sunt numiti sefii de ADR, astfel incat sa capete putere de decizie in chestiune si reprezentanti ai societatii civile si ai mediului academic.
Cat despre proiectele proaste alese spre finantare, Anca Boagiu a amenintat cu penalizari impotriva constructorilor, a consultantilor si a proiectantilor si cu o lista neagra a firmelor care au capatat fonduri de la Uniunea Europeana, dar n-au izbutit sa termine lucrarile la timp.
In plus, Ministerul Integrarii va da in judecata Consiliul Judetean Constanta pentru proasta gestionare a proiectului european de construire a unui pavilion expozitional. Suma alocata in acest caz, de aproape 6 mil. euro, urmeaza sa fie returnata Comisiei Europene de autoritatile din Constanta.
Principalele proiecte care vor fi prezentate spre finantare sunt realizarea autostrazii de pe Coridorul IV de transport paneuropean Nadlac-Arad-Lugoj-Deva -Sibiu-Pitesti-Constanta, cu o valoare estimata la trei miliarde de euro, construirea autostrazii Marasesti-Albita-Iasi-Sculeni de pe Coridorul IX, cu o valoare de 2,5 miliarde de euro, o legatura feroviara intre Bucuresti si Aeroportul „Henri Coanda”, cu o valoare de 700 de milioane de euro. Tot cu banii UE se va face repararea liniei de cale ferata Predeal-Brasov-Sighisoara-Simeria-Radna, precum si a altor linii feroviare.