Uniunea Europeana finanteaza promovarea produselor agricole

Comisia Europeana a facut publica lista celor 31 de proiecte de informare ai promovare a produselor agricole comunitare pe piata unica, selectate anul acesta pentru a beneficia de asistenta financiara a Uniunii. Bugetul total al proiectelor, cu o durata de derulare cuprins intre 1 ai 3 ani, este de 55.3 milioane de Euro, din care UE va contribui cu jumatate.

In total, cele 23 de 15 tari membre au depus 79 de propuneri de programe.

Proiectele selectate provin din 19 state ai vizeaza promovarea produselor comunitare netratate chimic, a produselor agricole cu standarde specifice de calitate (PDO, PGI, TSG), a produselor lactate, carnii, vinului, fructelor, legumelor, plantelor, mierii de albine ai cartofilor.

„Produsele agricole din Uniunea Europeana sunt unice prin calitatile ai diversitatea lor. Insa pe o piata globala in continua expansiune suntem nevoiti sa ne dublam eforturile de a le evidentia in ochii consumatorilor. Nu este suficient sa producem alimente ai bauturi de excelenta calitate. Trebuie totodata sa utilizam instrumente de marketing bine gandite pentru a le promova. Asemenea proiecte pot sprijini substantial producatorii autohtoni intr-o lume din ce in ce mai competitiva”, a motivat Mariann Fischer Boel, Comisarul European pentru agricultura ai dezvoltare rurala, decizia de finantare.

Inca din decembrie 2000, Consiliul a hotarat sa aloce asistenta financiara comunitara pentru masurile de informare ai promovare a produselor agricole pe piata interna a Uniunii.

Masurile vizate includ relatii publice ai actiuni de promovare ai publicitate, proiectate pentru a evidenta avantajele produselor UE in termeni de calitate, igiena, siguranta, valori nutritive, ambalare, tehnici de productie nepoluante etc.

Sunt eligibile de asemenea campaniile de informare privind standardele europene de calitate. Uniunea finanteaza 50% din bugetul acestor proiecte, restul reprezintand contributia organizatiilor profesionale care initiaza proiectele sau a statelor membre, prin bugetele lor interne.

In fiecare an, pana la data de 30 noiembrie, organizatiile profesionale interesate pot depune propunerile de proiect in statul membru din care fac parte. Acesta realizeaza o selectie preliminara ai trimite Comisiei lista programelor acceptate. Ulterior Comisia evalueaza programele ai decide care dintre acestea vor beneficia efectiv de finantare UE.

Sursa: Ministerul Integrarii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top