Fonduri structurale pentru IMM-urile romanesti

In perioada 2007-2013, intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de circa 580 milioane de euro, finantare asigurata prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de fonduri structurale si de coeziune in valoare de 580 de milioane de euro in perioada 2007-2013.

Finantarea va fi asigurata dupa momentul aderarii Romaniei la UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, in baza documentelor de programare. Proiectele vor fi selectate, avizate si inaintate spre finantare prin intermediul ANIMMC, cu spijinul oficiilor sale teritoriale, iar finantarea se va face partial sau total.

Studiile realizate pana acum au aratat ca nu toate IMM-urile si microintreprinderile din Romania sunt suficient de pregatite pentru a fi competitive pe piata. Lipsa competitivitatii este cauzata, de cele mai multe ori, de incapacitatea lor de a accesa sursele de finantare destinate investitiilor in tehnologii noi si in implementarea sistemelor de calitate, sau de a beneficia de servicii de consultanta care sa le ofere orientarea adecvata pe piata.

“In acest context, Oficiul Teritorial Iasi, structura regionala a Agentiei Nationale pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperative, va oferi consultanta pe fondurile structurale pentru sustinerea IMM-urilor, in special prin facilitarea accesului la capital si la dezvoltare tehnologica, ceea ce le va permite ulterior alinierea la standardele de calitate ale produselor si serviciilor destinate pietei” a declarat Sorina Giosanu, director executiv OTIMMC Iasi.

Finantarea va fi indreptata cu precadere catre realizarea acelor conditii obligatorii pentru a face fata exigentelor si presiunilor concurentiale de pe piata unica. in primul rand, se va acorda sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii in instalatii, echipamente, masini, aparatura, achizitionarea de tehnologii, brevete, marci, licente si accesul la certificarile standardelor internationale, implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii mediului.

De asemenea, IMM-urile vor fi sprijinite sa apeleze la consultanta de calitate pentru elaborarea planurilor de afaceri, pentru dezvoltarea de produse si a strategiilor de firma.

Eventualilor beneficiari ai finantarilor europene li se va oferi drept instrument de sprijin “Ghidul aplicantului”, ce urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an. Finantarile vor fi obtinute numai in baza prezentarii unor proiecte eligibile, in conformitate cu exigentele prezentate in acest Ghid.

Sursa: Flacara Iasului online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.