Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor lanseaza Programul de reducere a poluarii cu nutrienti

In urma identificarii a 255 de zone vulnerabile, care prezinta valori ridicate ale poluarii cu nitrati din surse agricole, MMGA implementeaza un program menit sa rezolve aceasta situatie.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (M.M.G.A.) a inceput pregatirea unui nou Program de Reducere a Poluarii cu Nutrienti, estimat la circa 50 milioane euro.

Programul va fi implementat incepand cu anul viitor in cele 255 de zone vulnerabile identificate la nivelul intregii tari, in conformitate cu prevederile directivei Uniunii Europene nr. 91/676/EEC (Directiva Nitrati).

Decizia lansarii acestui program s-a bazat pe analiza angajamentelor externe asumate de Guvernul Romaniei in domeniul protectiei mediului, precum si pe analiza rezultatelor obtinute prin implementarea proiectului Controlul Poluarii in Agricultura.

Noul proiect va prelua masurile de succes testate in cadrul proiectului-pilot “Controlul Poluarii in Agricultura”, finantat de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala si aflat in derulare, din anul 2002 pana in vara lui 2007, in sapte comune din judetul Calarasi.

Proiectul pentru Controlul Poluarii in Agricultura isi propune sa sprijine intarirea cadrului de reglementare la nivel local si national (Directii de Ape, Agentia Nationala “Apele Romane” si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor), sa intervina pentru a reduce poluarea cu nutrienti din surse punctuale si difuze si sa ofere informatiile necesare pentru a mari gradul de constientizare publica a problemei.

“Problema poluarii cu nutrienti pleaca de la nivelul gospodariilor si anume de la gestionarea si utilizarea necorespunzatoare a gunoiului de grajd in agricultura, motiv pentru care consideram implementarea acestui program drept o masura de importanta majora pentru protectia apelor subterane, a celor de suprafata si implicit pentru protectia vietii. Implementam Programul de Reducere a Poluarii cu Nutrienti, program prin care dorim sa familiarizam publicul cu problemele existente si sa sprijinim micii gospodari in adoptarea Codului Bunelor Practici Agricole”, declara doamna Lucia Ana Varga, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.