Lupta antitero se duce cu bani europeni

Fondurile europene nu sunt destinate numai infrastructurii si agriculturii. Exista bani si pentru actiuni de prevenire si combatere a terorismului. Guvernul Romaniei poate solicita alocarea unor astfel de fonduri nerambursabile.

Dupa incidentul de la Londra, care a bulversat transportul aerian international, Comisia Europeana incearca sa introduca masuri severe care sa descurajeze potentialele atentate teroriste.

Inaintea zborului, pasagerilor le vor fi scanate amprentele digitale si irisul, aceste informatii fiind introduse in baza datelor biometrice de indentificare. Dupa reuniunea de urgenta a ministrilor europeni ai transporturilor, Franco Frattini, comisarul pentru Justitie, Libertate si Securitate a declarat ca aceste masuri sunt necesare pentru a determina daca persoana care se imbarca este aceeasi cu cea care a solicitat viza.

Cateva masuri de precautie s-au luat si pe aeroporturile romanesti. Desi (din fericire) pana acum Romania nu a prezentat interes pentru teroristi, reprezentantii Serviciului Roman de Informatii afirma ca „situatia complexa si in continua acutizare, generata inclusiv de viitoarea integrare a Romaniei in UE, este de natura sa antreneze riscuri suplimentare si sa plaseze tara noastra intre tintele terorismului international”.

SRI a primit, in perioada 1 ianuarie 2005-30 mai 2006, peste 14.000 de apeluri pe linia verde pentru semnalarea riscurilor teroriste, din care numai 12 au continut date minime de interes. Avem si o strategie nationala de prevenire si combatere a terorismului, iar Consiliul Suprem de Aparare a tarii coordoneaza aplicarea acesteia.

Exista chiar si ONG-uri care au ca scop prevenirea unor astfel de actiuni, cum ar fi Asociatia de studii si cercetari ale terorismului sau Asociatia Romana de lupta antiterorism. Ce nu avem clar stabilit este bugetul national pentru prevenirea si combaterea terorismului. „Nu exista un buget destinat exclusiv luptei antitero. Insa, in bugetele alocate Ministerului Apararii, Ministerului de Interne, Serviciului de Informatii Externe si, mai ales, Serviciului Roman de Informatii, care este autoritatea nationala de lupta impotriva terorismului, sunt incluse si astfel de operatiuni”, sustine Sergiu Medar, consilierul prezidential pentru Securitate Nationala.

In schimb, reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene ne-au spus cu exactitate care sunt fondurile pe care le putem accesa pentru a preveni si combate terorismul. „La solicitarea Guvernului Romaniei, in masura in care este considerata o prioritate, se pot aloca fonduri europene nerambursabile, care sa ajute la prevenirea si combaterea terorismului in tara noastra. Vor fi disponibile doua instrumente: Transition Facility si Schengen Facility. Primul este destinat intaririi capacitatii institutionale si reprezinta o continuare postaderare, in perioada 2007- 2009, a fondurilor PHARE. Prin Schengen Facility, sunt finantate proiecte destinate securizarii frontierelor in vederea accesului Romaniei in spatiul Schengen, pentru achizitionarea unor echipamente specifice, pentru pregatirea personalului si aplicarea unor norme si proceduri pentru controlul intrarilor in spatiul Schengen. Din bugetul UE, aceste fonduri totalizeaza aproximativ 330 de milioane de euro”, sustine Camelia Suica, coordonator al echipei PHARE pentru Justitie si Afaceri Interne, Finante Publice si Piete de Capital in cadrul Delegatiei Comisiei Europene.

Problematica prevenirii terorismului a fost abordata atat in planul finantarii acestui tip de activitati – prin proiectul de twining pe probleme de prevenire a spalarii banilor si finantare a activitatii teroriste avand ca beneficiar Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, precum si prin proiectele de infratire institutionala, vizand cooperarea politieneasca, pregatirea jandarmeriei pentru misiuni speciale, intarirea controlului la frontiere. De asemenea, prin achizitionarea de echipamente moderne pentru controlul marfurilor in vama si pentru detectarea metalelor sau a unor substante periculoase, precum si prin pregatirea personalului vamal pentru controlul modern si analiza de risc, institutiile romanesti vor detine foarte curand o buna inzestrare si pregatire pentru prevenirea terorismului.

In plus, statele membre si tarile candidate pot accesa Fondul de Solidaritate al UE. Acesta este destinat pentru acordarea asistentei medicale de urgenta victimelor atacurilor teroriste si dezastrelor naturale, precum si pentru consilierea psihologica si asistenta sociala a acestora. O alta destinatie a Fondului de Solidaritate este reabilitarea urgenta a infrastructurii si asigurarea nevoilor minime ale populatiei in astfel de situatii. Bugetul anual este de aproximativ un miliarde de euro.

Siguranta costa aproximativ 50 milioane de euro este bugetul alocat Romaniei de UE, in perioada 2007-2009, prin Transition Facility, pentru intarirea capacitatii institutionale.

Circa 280 de milioane de euro vom primi prin Schengen Facility in intervalul 2007-2009 pentru securizarea frontierelor, in vederea accesului tarii noastre in spatiul Schengen.

Un miliard de euro reprezinta bugetul anual al Fondului de Solidaritate, care poate fi accesat de orice stat membru sau in curs de aderare pentru acordarea asistentei medicale de urgenta victimelor atacurilor teroriste si dezastrelor naturale.

„La solicitarea Guvernului Romaniei, se pot aloca fonduri europene nerambursabile, care sa ajute la prevenirea si combaterea terorismului in tara noastra.”, Camelia Suica, Coordonator PHARE pentru Justitie si Afaceri Interne, Finante Publice si Piete de Capital in cadrul DCE.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top