17 milioane de euro pentru cooperare la Marea Neagra

Comisia Europeana a propus un nou program de cooperare: “Programul de cooperare ENPI/CBC in bazinul Marii Negre”, finantat din Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI ), in valoare de 17 milioane de euro, pentru perioada 2007-2013, prin care se urmareste atingerea urmatoarelor obiective generale: dezvoltarea economica si sociala, provocari comune, granite eficiente si sigure, si finantarea unor activitati “people to people”.

Bazinul Marii Negre reprezinta o zona cu o importanta strategica deosebita. In ultimii ani s-a intensificat numarul initiativelor de stabilire a unei cooperari in aceasta arie.

In perioada 31 august – 1 septembrie 2006, la Bucuresti, la sediul Ministerului Integrarii Europene, au loc intalnirile Comitetului Comun de coordonare si a Grupurilor de lucru pentru elaborarea programului comun (Grupul de lucru pentru elaborarea componentei strategice a programului si Grupul de lucru pentru elaborarea componentei operationale a programului) in cadrul “Programului de cooperare ENPI/CBC in bazinul Marii Negre”.

ENPI este un instrument financiar menit sa reuneasca sub un singur fond diferitele forme de asistenta financiara externa destinata tarilor membre si terte. In plus fata de instrumentele anterioare, ENPI are la baza principiul utilizarii unui fond unic in beneficiului comun al statelor membre si terte. Pentru a putea pune in aplicare acest principiu, se vor dezvolta programe comune, prin gestionare in parteneriat si avand ca scop finantarea de proiecte comune.

Pentru “Programul de cooperare ENPI/CBC in bazinul Marii Negre” a fost stabilita aria de geografica eligibila, cuprinzand regiuni din Romania, Bulgaria, Ucraina, Rusia Turcia, Grecia, si intregul teritoriu al Moldovei, Georgiei, Azerbaidjanului si Armeniei.

Sursa: Ministerul Integrarii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.