Institutiile care administreaza fonduri europene vor plati debitele catre UE din bugetul propriu

Institutiile cu responsabilitati in gestionarea de fonduri europene vor avea posibilitatea sa plateasca debitele catre Uniunea Europeana direct din bugetul propriu, pana la recuperarea acestora de la contractori.

Guvernul a aprobat, cadrul legal pentru includerea in bugetele anuale ale ordonatorilor de credite a sumelor destinate achitarii catre bugetul UE a debitelor stabilite de Comisia Europeana ca urmare a corectiilor financiare cu privire la utilizarea fondurilor nerambursabile acordate Romaniei.

Datoriile catre bugetul Uniunii Europene apar in cazul in care sume din fondurile nerambursabile sunt platite in mod necuvenit. Ministerul Finantelor Publice (MFP) este garantul integritatii contributiei financiare a Uniunii Europene.

Astfel, MFP asigura respectarea utilizarii corecte a fondurilor, conform destinatiei stabilite prin acordurile incheiate intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei.

Actul normativ stabileste ca agentiile de implementare a proiectelor, precum si celelalte entitati cu atributii in gestionarea de fonduri europene, vor putea plati din bugetul propriu debitele datorate catre UE.

Se grabeste astfel procesul de rambursare a sumelor datorate, evitandu-se penalitatile pe care Comisia Europeana le stabileste pentru intarzierea platilor. Sumele vor fi ulterior recuperate de la contractorii care implementeaza proiectele.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.