Contemporanul – nemultumit ca a ramas fara subventii de la stat

Imediat dupa anuntarea, in urma cu aproximativ o luna, a rezultatelor de la selectia periodicelor care vor primi, anul acesta, subventii de stat prin Fondul Cultural National (FCN), revista “Contemporanul” si Fundatia “Ideea Europeana” (care editeaza publicatia) au lansat public un protest in care isi exprimau indignarea fata de decizia Comisiei de evaluare a FCN. Aceasta respinsese proiectul de finantare depus de “Cotemporanul” sau, mai exact, alesese alte 34 de reviste care vor beneficia de sprijin.

Argumentele date in comunicatul de protest trimis de publicatia condusa de Nicolae Breban sunt, in majoritatea lor, de natura istorica. Astfel, se precizeaza ca revista “a implinit de curand 125 de ani de la infiintare si face parte din patrimoniul spiritual al Romaniei” si ca, deci, respingerea cererii de finantare ar constitui “o sfidare la adresa tuturor institutiilor nationale” care fac parte din acelasi “patrimoniu spiritual”.

Ca raspuns la acest comunicat, Administratia FCN a aratat, tot in urma cu o luna, ca “banii pentru reviste de cultura au fost obtinuti, pana acum, prin subventii, nu prin finantari de proiect. O mare pondere a detinut-o, in anii anteriori, notorietatea institutiei, nu calitatea proiectului propus“.

Concluzia AFCN este ca, “pentru a se adapta conditiilor economiei de piata, va fi necesar ca operatorii culturali sa se obisnuiasca sa elaboreze si sa administreze proiecte viabile”.

Aceste consideratii nu i-au satisfacut pe cei de la “Contemporanul”, care au trecut la mobilizari mai ample de forte, implicind APLER, una dintre mai micile asociatii de editori din Romania, ai carei membri sunt editorii “Contemporanului”.

In prima instanta, APLER a acuzat AFCN de folosirea unor criterii gresite de evaluare a proiectelor, iar marti a initiat o campanie de strangere de semnaturi intitulata “Apel pentru salvarea culturii romane”.

In acest text, adresat presedintelui, premierului si ministrului Iorgulescu, se cer, printre altele, majorarea bugetului MCC si revenirea la vechiul sistem al subventiilor. Apelul se incheie cu: “Ora noastra se apropie!”.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.