Din 2007, mai multi bani pentru dezvoltare

Cea mai mica din punct de vedere teritorial, dar cea mai dezvoltata din punct de vedere economic, regiunea Bucuresti-Ilfov a atras pana in prezent 53,9% din investitiile straine directe din Romania.

Principalele sectoare beneficiare ale acestor investitii au fost cel imobiliar si cel financiar in Bucuresti si industria alimentara in Ilfov. Dintr-un total de 3.983 de intreprinderi inovatoare active in Romania, 848 (21%) se afla in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde se concentreaza 41,7% din cheltuielile nationale de inovare.

O dovada in plus ca regiunea prezinta oportunitati de atragere a investitiilor este data si de numarul de 308 investitii directe, in valoare totala de 3.778 de miliarde de euro. Aceste investitii, mai mari de un milion de dolari, cu impact semnificativ in economie, reprezinta cel mai mare numar inregistrat din anul 2001 si pana in prezent, din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Infiintata in 1999, Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI) a gestionat programe PHARE, fonduri alocate regiunii de catre Comisia Europeana prin mai multe ministere. Din 2001 au fost alocate si fonduri de la Guvern. „Tinand cont ca regiunea noastra este cea mai dezvoltata si automat are cei mai putini bani de la Comisia Europeana, ne-am gandit sa dezvoltam si o activitate de promovare a regiunii in exterior pentru a atrage si alte fonduri. De aceea am infiintat serviciul de promovare regionala si investitii. Realitatea arata ca nu numai investitiile straine vin in Bucuresti, ci si investitii romanesti suta la suta”, precizeaza Dan Nicula, directorul general al ADRBI.

Noul plan de dezvoltare regionala 2007-2013 al regiunii Bucuresti-Ilfov cuprinde componenta pentru fonduri structurale si de coeziune, dar se refera si la alte planuri de dezvoltare, in ceea ce priveste investitile private si alte investitii publice, altele decat din fonduri structurale.

Dupa aderarea Romaniei la UE, fondurile Comisiei Europene vor fi gestionate de Guvernul Romaniei prin diverse ministere, finantarile venind in principal din trei mari surse – fondul de coeziune pentru proiecte mari de infrastructura si mediu; fonduri de dezvoltare regionala, care vor finanta si ele partea de infrastructura, dar si alte tipuri de investitii inclusiv pentru IMM-uri si ONG-uri; fondul social-european, care va finanta dezvoltarea fortei de munca.

Fondul de dezvoltare regionala, care reprezinta o componenta importanta, va fi alocat in principal programului operational regional, gestionat de Ministerul Integrarii Europene.

„Vorbim de 3,5 miliarde de euro, pe sapte ani. Toate aceste fonduri vor fi alocate aplicand o formula invers proportionala cu Produsul Intern Brut pe locuitor si alti indicatori care arata dezvoltarea regiunii. De aceea regiunea noastra va primi 8,5% din fondurile pe care le-am mentionat, adica aproape 350 de milioane de euro. La aceasta suma se mai adauga cofinantarea guvernului, de aceea 8,5% va reprezenta 350 de milioane. Mai putin decat alte regiuni, care au pana la 17-18%, dar e mult mai mult decat am gestionat pana acum”, mai spune Dan Nicula.

Suma va fi alocata dezvoltarii infrastructurii – infrastructura transport, sociala, educationala. O alta componenta a acestui plan de dezvoltare regionala, intitulata infrastructura de afaceri si sprijinirea afacerilor, va finanta dezvoltarea de parcuri industriale, incubatoare de afaceri si alte tipuri de astfel de activitati.

Se vor finanta microintreprinderile si intreprinderile nou infiintate, prin granturi – cele din sfera productiva si a serviciilor, nu cele comerciale – urmand ca IMM-urile care nu indeplinesc aceste conditii sa fie finantate de Ministerul Economiei prin Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

Directorul ADRBI este sigur ca din momentul in care agentia va incepe sa aloce bani din programul operational de dezvoltare pe componentele deja mentionate si investitiile private vor creste ca numar.

Conform legii 332/2001, privind investitiile cu impact semnificativ asupra economiei, cei care investesc mai mult de un milion de dolari pe o perioada de pana in 30 de luni, beneficiaza de anumite facilitati.

„Pentru a beneficia de facilitati se inregistreaza la noi, dupa care procedura prevede sa mearga la Ministerul de Finante si sa demonstreze ca au cheltuit acei bani. Pe anul 2005 am avut 69 de investitii in valoare de 327 de milioane de euro si aici vorbim doar de investitiile mai mari de un milion. Investitiile private depasesc cu mult investitiile publice, de aceea preocuparea noastra in planul regional este de a insista pe dezvoltarea infrastructurii”, mentioneaza Nicula.

Numarul total al IMM-urilor in regiune este de 95.184. Datorita programelor diversificate de finantare pentru IMM, in functie de domeniul pentru care se acorda finantare, exista mai multe agentii carora IMM-urile se pot adresa pentru a obtine fonduri nerambursabile: ANIMMC, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, respectiv agentiile judetene de ocupare a fortei de munca pentru programe cu specific de resurse umane sau agentiile regionale de mediu pentru finantari legate de mediu.

Printre programele aparute de curand se numara si schema de finantare „Promovarea capitalului uman” prin programul Phare 2004-CES, lansata de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Delegatia Comisiei Europene in Romania pentru sustinerea proiectelor in domeniul resurselor umane, pentru regiunea Bucuresti-Ilfov fiind alocata suma de 451.000 de euro. Prin aceasta schema de finantare nerambursabila vor putea fi finantate activitati de elaborare si derulare de programe de formare profesionala pentru personalul din intreprinderile de stat sau private, in special IMM-uri, in vederea utilizarii noilor tehnologii sau dezvoltarii de produse noi, precum si in vederea dezvoltarii de competente pentru utilizarea calculatorului.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top