1.350 milioane lei noi de la Guvern pentru proiecte SAPARD

Proiectele de investitii conforme depuse in cadrul Programului SAPARD pana la 31 iulie 2006, pentru masurile private cuprinse in program, vor beneficia de cofinantare publica in suma de 1.350 milioane lei noi (13.500 de miliarde lei vechi), potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern.

“Prin aceasta decizie, suma de 1350 milioane lei noi va fi alocata in scopul angajarii finantarii acestor proiecte, in aceleasi conditii in care au fost finantate in cadrul programului SAPARD. Nu vor fi modificate procedurile, masurile si submasurile, nu modificam conditiile de acordare. Am inlocuit doar sursa de finantare europeana cu finantarea din bugetul national”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Nicolae Flaviu Lazin.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fosta Agentie SAPARD) este autorizata ca, in numele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, sa incheie angajamente in limita sumei de 1.350 milioane lei noi de la bugetul de stat, cu termene de plata in anii 2007-2008, pentru contractarea proiectelor de investitii selectate.

Proiectele care vor fi declarate eligibile, selectate si aprobate pentru finantare pana la 31 decembrie 2006 si care nu beneficiaza de fonduri publice nerambursabile aprobate prin Programul SAPARD in perioada 2000-2006, beneficiaza de urmatoarele facilitati:

– Acordarea cofinantarii publice nerambursabile din bugetul de stat in conformitate cu prevederile legale ale fiselor tehnice pentru aceste masuri, pana la 950 milioane lei noi;

– Acordarea de credite bancare, in conditiile Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, beneficiarilor de scrisori de confort emise de bancile comerciale pana la 31 iulie 2006, in limita sumei de 300 milioane lei noi;

– Aplicarea prevederilor Legii nr.218/2005 privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD, prin preluarea riscului de catre fondul de garantare, in limita sumei de 100 milioane lei noi.

Aceste facilitati vor fi acordate beneficiarilor proiectelor de investitii in urmatoarele domenii:

– Masura 1.1 – “Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”: carne (numai abatoare noi si modernizari), legume, fructe si cartofi, vin, cereale, lapte si produse lactate;

– Masura 3.1 – “Investitii in exploatatiile agricole”: culturi de camp, horticultura, viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte/bivolite, crestere si ingrasare de taurine, ferme de oi/capre, ingrasatorii de berbecuti, ferme de porci si ferme de pasari;

– Masura 3.4 – “Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”: alte activitati de turism in spatiul rural, activitati mestesugaresti, acvacultura, alte activitati precum sericicultura, apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi si a plantelor medicinale si aromatice, melci si broaste.

Decizia Guvernului privind acordarea cofinantarii publice in suma de 1.350 milioane lei noi a fost luata in conditiile in care, odata cu lansarea Programului “Fermierul” la sfarsitul anului 2005, numarul proiectelor depuse in perioada decembrie 2005 – iulie 2006 pentru cele trei masuri mentionate s-a triplat, comparativ cu perioada anterioara.

Proiectele ramase fara finantare europeana vor beneficia de finantare guvernamentala pentru a spori capacitatea de absorbtie a fondurilor europene dupa 1 ianuarie 2007.

-Pana la 31 iulie 2006 au fost depuse 6.508 proiecte in suma de aproximativ 1,977 miliarde de euro cheltuiala publica. Cheltuiala publica este nerambursabila si este reprezentata de contributia Comisiei Europene si contributia nationala.

Fata de nivelul fondurilor alocate pentru derularea Programului SAPARD pentru perioada 2000-2006 in suma de 1,511 miliarde euro cheltuiala publica, s-au depus suplimentar proiectele eligibile in valoare de aproximativ 270 milioane de euro cheltuiala publica.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.