Piata grant-urilor

Oricine a vrut sa porneasca sau sa dezvolte o afacere s-a lovit de problema banilor. Exista, bineinteles, posibilitatea de a te indatora pana peste cap sau de a folosi resursele personale pentru punerea in practica a unui proiect sau dezvoltarea celui deja initat.

In acest moment, insa, piata granturilor pare sa fie in crestere si acest lucru nu poate decat sa vina in sprijinul celor care vor sa progreseze sau chiar sa se lanseze in afaceri.

Mai mult, serviciile de consultanta care pot sustine astfel de demersuri s-au profesionalizat in ultima vreme si constituie de multe ori o garantie pentru succesul proiectelor.

In Romania, schemele de ajutor financiar nerambursabil imbraca forma programelor finantate de la bugetul de stat sau forma programelor finantate din fonduri europene.

Procedurile de implementare ale acestor programe sunt limitative si isi propun sa vina in sprijinul anumitor categorii de intreprinzatori (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, definite in conformitate cu prevederile Legii 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare) rambursand, in unele cazuri, pana la 90% din valoarea investitiei, fara TVA; spre exemplu, se ramburseaza pana la 18000 RON din investitia realizata pentru efectuarea de cursuri de perfectionare, cursuri in vederea certificarii sau certficarea conform standardelor europene, pentru achizitionarea de caculatoare, cititoare de coduri de bare sau case de marcat, realizarea unui site bilingv sau pliante si brosuri bilingve pentru promovarea activitatii firmei etc.

Avantajul major al programelor finantate de la bugetul de stat il reprezinta documentatia mai redusa si mai putin complicata care trebuie completata. Cu toate acestea, in unele cazuri este util apelul la serviciile firmelor de consultanta pentru intocmirea corespunzatoare a documentatiei solicitate.

Unul din programele de succes cu finantare romaneasca este cel implementat anual de Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie – programul care vine in sprijinul celor care doresc sa realizeze investitii pentru modernizare si retehnologizare.

Prin acest program se ofera beneficiarilor, din 13 sectoare economice prioritare, pana la 60% din banii necesari pentru realizarea de investitii pentru modernizare si retehnologizare. Remarcabil este faptul ca in prima zi de desfasurare a inscrierilor la acest program, 31.07.2006, au fost depuse 540 de cereri.

Daca acum sansele de a accesa un astfel de program sunt limitate datorita bugetului, in speta 44,305 milioane lei, vestea buna este ca aderarea Romaniei la structurile Uniunii Europene va aduce in tara, prin instrumentele structurale, aproximativ 9 milioane de euro pentru fiecare zi calendaristica din urmatorii 7 ani.

Provocarea pentru firmele romanesti va fi aceea de a cheltui cat mai mult din aceste fonduri, in conformitate cu normele Uniunii Europene, mai ales in conditiile in care criteriile de eligibilitate vor fi din ce in ce mai dure.

Daca am realiza o analiza comparativa a programelor finantate de la bugetul de stat si a celor finantate din fonduri europene, principala diferenta ar fi aceea ca programele de stat au deja o structura, in care se incadreaza doar o parte din potentialii beneficiari si numai pentru o gama restransa de activitati, in timp ce banii europeni pot veni in sprijinul oricui are o idee viabila pentru inceperea sau dezvoltarea unei afaceri.

Ca urmare, una din marile probleme cu care se vor confrunta aplicantii va fi documentatia foarte ampla pe care vor trebui sa o completeze, pe de-o parte, iar pe de alta parte, volumul mare al reglementarilor legislative pe care trebuie sa le cunoasca.

Ensight Management Consulting, prin solutiile integrate de business pe care le ofera, poate sprijini pe parcursul fiecarei etape a procesului de accesare a fondurilor.

Ajutorul cel mai important vine din partea noastra, fimele de consultanta, pentru ca va putem oferi sprijinul pentru completarea documentatiei necesare accesarii fondurilor, asa incat ideea dumneavoastra sa imbrace forma solicitata de program.

De asemenea, Ensight va poate oferi un project manager care sa urmareasca implementarea proiectului in conformitate cu specificatiile acestuia, fara a risca sa aveti cheltuieli neeligibile si cu respectarea termenului „n+2” care solicita ca proiectele sa fie contractate, finalizate, implementate si platile efectuate in doi ani de la acordarea finantarii.

Este important de stiut ca acest gen de sprijin, pe care firmele de consultanta vi-l ofera, reprezinta cheltuiala eligibila, ceea ce inseamna ca vi se va returna un procent din banii investiti.

O alta diferenta fata de programele finantate de la bugetul de stat este aceea ca prin intermediul fondurilor structurale beneficiarii vor primi o suma de bani in avans, urmand ca restul proiectului sa fie implementat din banii aplicantului, iar decontarea sa se realizeze pe baza documentelor justificative si in functie de cheltuieliele eligibile.

Multi dintre noi s-au gandit ca ar putea prelua modelul tarilor care au avut o rata de absortie ridicata a banilor veniti prin intermediul instrumentelor structurale. Cu toate acestea, nu este utila copierea experintei celorlalte tari care au aderat la UE, pentru ca specificul economiei romanesti nu permite aplicarea cu aceeasi rata de succes a unei scheme de proiecte care a ajutat o alta tara. Alaturi de economie, un rol important il au timpul si cerintele fata de noile aderate in comparatie cu primele incluse in structurile europene.

Singurul ajutor poate veni numai din partea noastra, daca vom gandi proiecte de impact pentru oricare din cele 14 sectoare de interes: Cercetare si dezvoltare tehnologica, Informatizarea societatii, Transport, Energie, Protectia mediului si prevenirea riscului,Turism, Cultura, Regenerare urbana si rurala, Suport pentru companii si antreprenori, Acces la locuri de munca stabile, Incluziune sociala pentru persoane defavorizate, Dezvoltarea capitalului uman, Investitii in infrastructura sociala, inclusiv cea de sanatate si educatie, Promovarea dezvoltarii parteneriatului.

Pentru a va putea construi din timp strategia de dezvoltare adecvata companiei dumneavoastra este bine sa aveti in vedere Planul National de Dezvoltare si Planurile Operationale Sectoriale: Cresterea Competitivitatii Economice (Ministerul Economiei si Comertului), Infrastrucura de Transport (Ministerul Transporturilor), Infrastructura de Mediu (Ministerul Mediului), Dezvoltarea Resurselor Umane (Ministerul Muncii), Agricultura si Dezvoltare Rurala (Ministerul Agriculturii), Dezvoltare Regionala (Ministerul Integrarii Europene), Asistenta Tehnica (Ministerul Finantelor Publice), Administratia Publica (MAI), Cooperare Teritoriala Europeana (Ministerul Integrarii Europene) si programele complement care urmeaza a fi elaborate.

Fondurile europene reprezinta, ca si programele nationale de finantare nerambursabila, o reala oportunitate de afaceri care, cu sprijinul unei firme de consultanta, poate fi transformata intr-un business de succes.

Experienta din anii trecuti ne arata clar ca cea mai mare problema a firmelor care doresc sa acceseze aceste fonduri tine de eligibilitatea proiectelor, ceea ce indica necesitatea de a apela la servicii profesionale pentru atingerea standardelor dorite sub raportul calitatii planului, documentarii, implementarii si evaluarii proiectelor propuse.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top