Banca Mondiala acorda Romaniei un imprumut de 30 de milioane dolari pentru combaterea gripei aviare

Mediul natural si cel al sistemului fermier creeaza o posibilitate reala pentru ca virusul sa devina endemic, se arata in raportul Bancii.

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat un imprumut destinat Romaniei, in valoare de 29,6 milioane euro (37,7 milioane dolari), pentru proiectul privind controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 37,5 milioane euro.

Proiectul propus a fost elaborat in cadrul Programului global privind controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana (GPAI), aprobat de Consiliul Directorilor Executivi pe data de 12 ianuarie 2006.

In cadrul GPAI, tarile pot obtine imprumuturi pentru finantarea programelor nationale.

“Data fiind inzestrarea Romaniei cu habitate de pasari acvatice (Delta Dunarii) si cresterea predominanta a pasarilor de curte in conditii de biosecuritate redusa, sunt posibile viitoare reizbucniri ale gripei aviare in tara”, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale.

Mediul natural si cel al sistemului fermier creeaza o posibilitate reala pentru ca virusul sa devina endemic, fapt ce ar putea creste si mai mult riscul unor noi epidemii.

Raspandirea virusului H5N1 in randul pasarilor de curte din Romania ar afecta in mod semnificativ agricultura si economia acesteia in general, ridicand riscul infectiei umane si prezentand pericolul de raspandire a infectiei la pasari din alte tari din regiune, mentioneaza sursa citata.

Proiectul va sprijini programul national destinat cresterii capacitatii tarii de a preveni si controla raspandirea gripei la animale si la oameni. Obiectivul proiectului este acela de a reduce gradul de periculozitate, pentru oameni si pentru sectorul avicol din Romania, a gripei aviare puternic patogene (HPAI) si de a sprijini pregatirea pentru controlul si reactia la pandemiile de gripa si la alte situatii de urgenta cauzate de boli infectioase la oameni.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterniara si pentru Siguranta Alimentelor a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca noua directii judetene din subordinea institutiei au realizat exercitii de simulare a aparitiei unor focare de gripa aviara si pregatesc teste similare, pentru a putea face fata unei eventuale reaparitii a virusului.

Sursa: Gandul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.