Firmele refuza banii statului pentru pregatirea angajatilor

Angajatorii romani isi formeaza salariatii din propriul buget, desi statul subventioneaza jumatate dintre cursurile de perfectionare a personalului. Lipsa de informare si teama de birocratie sunt principalele motive.

Statul aloca miliarde de lei anual de la bugetul pentru ocuparea fortei de munca angajatorilor care isi trimit salariatii la cursuri de specializare, sub forma unei subventii de 50% din costul programului, pentru maximum 20% din participanti. Cu toate acestea, autoritatile spun ca patronii nu sunt interesati de subventie, sumele ramanand necheltuite.

„Anul acesta avem un miliard de lei din bugetul AMOFM pentru subventionarea cheltuielilor pe care agentii economici le fac pentru specializarea angajatilor si nu am primit nici o solicitare pana acum. Anul trecut, la fel, nu a venit nici un angajator la selectie”, a declarat Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti. El spune ca situatia este aceeasi in toata tara, nu numai in Bucuresti. Pelican explica lipsa angajatorilor din programul de subventii prin teama ca, dupa ce investesc in ei, angajatii pleaca la alti patroni.

Dumitru Pelican a mai spus ca „Romania se afla la coada clasamentului in Europa in ceea ce priveste calificarea profesionala, pe ultimele locuri aflandu-se Albania si Bulgaria”.

Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a declarat ca politica de formare profesionala tine de fiecare angajator in parte, de cat de competitiv vrea sa fie. El a explicat lipsa interesului angajatorilor pentru subventiile de la stat prin „lipsa de informare sau a educatiei manageriale si economice. Foarte multi fac afaceri pe termen scurt si doar firmele mari stiu ca profesionalizarea angajatilor este o necesitate economica fara de care nu vor rezista concurentei”.

Pe de alta parte, specialistii in resurse umane spun ca numarul companiilor care investesc in propriii angajati este in crestere in ultimii doi ani si ca Romania a urcat in clasamentul european din acest punct de vedere.

Ana Maria Hortopan, Senior Consultant la firma de HR Adecco, a adaugat ca dezinteresul angajatorilor romani fata de subventiile de la stat nu se traduce obligatoriu in lipsa interesului pentru formare profesionala. „Companiile nu apeleaza la aceste subventii fie pentru ca nu sunt informate, pentru ca subiectul nu a fost facut suficient de public, fie din dorinta de a nu se complica in actiuni birocratice. Acum, firmele prefera sa lucreze curat si repede”, a adaugat consultantul Adecco.

Ana Hortopan a mai spus ca si in Romania se investesc sume mari de bani in perfectionarea resurselor umane, mai ales ca produsele bune si competitive de pe piata se traduc de fapt in angajati bine pregatiti. Cat despre teama angajatorilor ca, odata specializati, angajatii si-ar putea parasi locul de munca, consultantul este de parere ca exista destule parghii legale acum care reglementeaza o intelegere amiabila.

Magda Volonciu, avocat specializat pe dreptul muncii, a explicat ca obligatia pregatirii profesionale exista de ambele parti, atat pentru angajator, cat si pentru angajat. In timp ce patronul trebuie sa aiba un plan anual de pregatire profesionala, salariatul are obligatia de serviciu sa se specializeze pentru a deveni competitiv. „Codul muncii prevede ca atunci cand angajatorul il obliga pe angajat, printr-un ordin de serviciu, sa participe la un curs de formare, pentru un stagiu integral de 60 de zile, salariatul este obligat sa ramana in firma minimum trei ani”, a spus Volonciu.

Daca nu semneaza acest act, angajatorul nu poate sa ii ceara angajatului sa ramana in firma. „Oricum, cele mai multe programe de genul acesta se realizeaza pe baza de acte aditionale la contractele de munca, pe cale amiabila. Angajatorul isi trimite salariatul la un curs si ii cere sa ramana in firma unu, doi ani, iar daca vrea sa plece, trebuie sa ii plateasca patronului costurile cursului”, a adaugat avocatul.

Pentru a primi subventia de 50% de la stat, un angajator trebuie mai intai sa-si puna la punct un dosar consistent, cu actele sale si ale angajatilor. Dupa cinci zile de la expirarea termenului-limita de depunere a cererilor de subventionare, o comisie de evaluare stabileste un punctaj atat pentru programul de formare profesionala in sine, cat si pentru angajator. Cele mai mari punctaje le va primi angajatorul care apeleaza la formatori pentru a specializa someri, pentru ca isi schimba domeniul de activitate sau tehnologia si pentru cei care creeaza noi locuri de munca.

Cel mai mic punctaj revine celor care urmaresc „ridicarea performantelor resurselor umane”.

Sursa: Cotidianul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top