Companiile care nu isi indeplinesc obligatiile nu vor mai avea acces niciodata la fondurile publice.
Executivul a decis sa elimine de pe lista firmelor cu care semneaza contracte pe cele care nu-si respecta obligatiile asumate printr-un angajament anterior. „Prin hotararea de guvern aprobata companiilor care nu respecta clauzele contractuale le va fi interzis accesul la incheierea altor contracte prin care sa li se acorde bani publici”, a spus Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Ofertantul trebuie sa nu-si fi indeplinit obligatiile, din motive imputabile lui, in ultimii doi ani si, in acest fel, sa fi adus prejudicii beneficiarului contractului.
Reprezentantii Guvernului au decis luarea acestei masuri, pentru ca mai ales in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura s-au inregistrat multe cazuri de intirzieri sau nereguli din cauza nerespectarii clauzelor de catre firmele contractante. Autoritatile erau de multe ori nevoite sa renegocieze intelegerile pentru a putea fi reluate lucrarile.
„Pentru a preveni situatiile de blocaj, cand firmele nu-si onoreaza obligatiile, s-a dispus adoptarea acestui act normativ. Au fost multe cazuri in care lucrarile au stagnat din aceasta cauza, mai ales cele de infrastructura”, a precizat Oana Marinescu.
Cei care vor sesiza neregulile vor fi chiar reprezentantii institutiei care au semnat contractul. Specialistii acesteia vor face o evaluare a modului de indeplinire a clauzelor contractuale asumate prin contractele de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. „Aceasta evaluare va fi trimisa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, care o va face publica astfel incat sa poata fi verificata de oricine este interesat. Astfel, toate institutiile care incheie contracte pe bani publici vor putea consulta datele furnizate“, a mai aratat Marinescu.
„Vor fi efectuate doua tipuri de controale: unul intern, efectuat chiar de institutia respectiva, si unul efectuat prin misiuni de control operativ”, a spus Oana Marinescu. Controlul extern se declanseaza in cazul in care exista indicii sau sesizari din partea structurilor interne, dar si a cetatenilor sau mass-media. „ANAF va fi abilitata sa recupereze fondurile utilizate contrar normelor europene”, a mai spus Marinescu.