Guvernul a stabilit nivelul dobanzii anuale aferente sumelor de recuperat cu titlul de ajutor de stat ilegal sau interzis la 17,5%, cu 10% mai mult decat rata dobanzii de referinta comunicata de BNR in luna decembrie 2005.
Nivelul dobanzii s-a stabilit tinand cont de metodologia utilizata de Comisia Europeana, instructiunile emise de Consiliul Concurentei si Codul de procedura fiscala.
Codul de procedura fiscala prevede referitor la stabilirea dobanzii datorate pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor bugetare ca nivelul dobanzii se stabileste anual prin Hotarare de Guvern. Nivelul dobanzii se stabileste la propunerea MFP, corelat cu nivelul de referinta al BNR la care se adauga 10%.
In prezent, nivelul dobanzii in cazul recuperarii ajutoarelor de stat ilegale sau interzise este reglementat prin Instructiunile privind rata dobanzii aplicate in cazul recuperarii sau rambursarii ajutorului de stat ilegal si a celui interzis.
Potrivit acestui ordin, nivelul ratei dobanzii care se va lua in calcul in cazul recuperarii sau rambursarii unui ajutor de stat ilegal ori interzis se stabileste in functie de nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda cuvenita pe semestrul I al anului in curs si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda cuvenita pe semestrul II al anului in curs.
In cazul in care nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR se modifica cu peste 5% fata de dobanda stabilita, nivelul ratei dobanzii care se va lua in calcul in cazul recuperarii sau rambursarii unui ajutor de stat ilegal ori interzis va fi modificat in consecinta. Noua rata a dobanzii se aplica din prima zi a lunii urmatoare recalcularii.