Imprumuturile pentru infrastructura pot aduce noi taxe locale

Banii pentru reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii, ca si cei pentru retelele de utilitati publice vin mai ales de peste hotare. Chiar daca au nevoie disperata de bani, nu toate localitatile pot accesa astfel de imprumuturi, ci doar cele bogate. Restul apeleaza la credite guvernamentale. Introducerea din aceasta vara a principiului autonomiei locale financiare si cresterea la 25 la suta a limitei gradului de indatorare a autoritatilor locale vor putea asigura cofinantarea proiectelor multianuale.

Introducerea prin noul Cod fiscal a unor taxe noi, cum ar fi cea pe locuintele considerate de lux si pe terenurile proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale constituie surse de crestere a colectarilor. Noul Cod fiscal nu limiteaza in nici un fel administratiile locale in privinta taxelor si impozitelor.

Un program de dezvoltare a infrastructurii din orasele de pana la 150.000 de locuitori vizeaza modernizarea sistemului de alimentare cu apa si de canalizare. Beneficiarele sunt: Zalau, Cehu Silvaniei, Jibou, Simleul Silvaniei, Dej, Gherla si Huedin.

Programul se ridica la 380 milioane de euro, fiind acoperit din fonduri PHARE, bugetul de stat si imprumuturi B.E.I. si B.E.R.D. Prima faza-pilot cuprinde 6 judete – Alba, Botosani, Calarasi, Hune-doara, Cluj si Salaj.

Pentru acoperirea unei parti a cheltuielilor s-au majorat tarifele pentru serviciile privind alimentarea cu apa inca din septembrie 2005. Majorarea va merge gradual in localitatile implicate, pentru a se ajunge, la finele anului 2008, la un tarif unic pe cele doua judete.

Un numar mare de proiecte necesare a fi implementate in cadrul fazei-pilot a programului de dezvoltare rurala, pana la sfarsitul anului 2006, cuprinde circa 220 de proiecte distribuite in 104 comune din cinci judete. Pentru fiecare comuna din proiect trebuie implementate cate doua proiecte in domeniile apa, infrastructura rutiera sau obiective sociale in valoare de 300.000 de euro. A doua faza a proiectului prevede extinderea aplicatiei la alte 15 judete. Consiliul local trebuie sa organizeze licitatii pentru atribuirea lucrarilor.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.