Potrivit rechizitoriului, in perioada 2001-2004, folosindu-se de calitatea lor de administratori ai societatilor, cei doi au desfasurat o serie de activitati ilegale pentru a accesa in mod fraudulos fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 230.000 de euro, atribuite prin programul RICOP destinat dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. Procurorii anticoruptie sustin ca, pe de o parte, „Teofarm SA a incheiat un contract de finantare din fonduri europene in valoare de 180.000 de euro, bani pe care i-a folosit pentru a recumpara, la o valoare majorata, patru utilaje tipografice second-hand care ii apartinusera anterior”.
Cercetarile efectuate de procurori au relevat ca cele patru utilaje tipografice fusesera cumparate de firma Teofarm SA la valoarea de 785 milioane ROL in perioada 1999-2000, insa, inainte de semnarea contractelor de finantare din fonduri europene au fost instrainate, scriptic, catre o alta firma, la care coasociati erau chiar cei doi inculpati.
Astfel, s-a majorat artificial valoarea utilajelor, rezultatul fiind o infuzie ilegala de capital in beneficiul S.C. Teofarm S.R.L.. „In incercarea de a dovedi ca utilajele ar fi de provenienta comunitara, asa cum cerea contractul de finantare, cei doi inculpati au prezentat documente false, pentru a nu se constata circuitul real al acestora, valoarea si provenienta”, se arata in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie.
Mai mult, Teodor Doru a ascuns faptul ca, prin membrii familiei sale, care aveau calitatea de asociati sau administratori, se afla intr-o situatie de incompatibilitate, care reprezinta un conflict de interese in sensul conditiilor de acordare a finantarii. In cadrul aceluiasi contract de finantare cu fonduri europene, SC Dianthus SRL Iasi s-a angajat sa efectueze cheltuieli de reparatii in valoare totala de 51.753 euro.
„Din probele administrate a reiesit ca, desi valoarea lucrarilor de reparatii efectiv realizate a fost de 188.731.000 ROL, au fost platite lucrari in valoare de 1.616.953.000 ROL, diferenta fiind insusita in mod ilegal de catre cei doi inculpati. Cu toate acestea, Dianthus S.R.L. a incasat intreaga valoare a lucrarilor conform contractului, adica 51.753 euro”, sustin anchetatorii, precizand ca prejudiciul total produs in dauna fondurilor alocate de Comunitatile Europene prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor este de 231.753 euro.
In urma cu aproape doi ani, inspectorii financiari ai Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi au sesizat ca firma Teofarm SA a deturnat fonduri europene provenite dintr-un program RICOP in valoare de peste 230 mii euro.
Afacerea se derulase in anul 2003, cand SC Teofarm SA obtinuse fonduri nerambursabile pentru modernizarea liniei de productie de prospecte pentru industria de medicamente, respectiv o tipografie performanta, capabila sa produca prospecte si ambalaje de medicamente conform cerintelor UE.
Dupa ce a luat banii, se pare ca Doru Teodor ar fi reparat niste utilaje vechi care apartineau tot unei firme patronate de familia Teodor, respectiv SC Dianthus SRL.
Incercand sa ascunda acest lucru Bancii Comerciale Romane, Doru Teodor ar fi prezentat doua declaratii vamale false pentru a-i face pe finantatori sa creada ca a cumparat utilaje noi din strainatate.
In luna mai a.c., Ministerul Finantelor a hotarat sa intervina pentru recuperarea prejudiciului provocat bugetului Comunitatii Europene de Teofarm SA din Iasi, demarand, de comun acord cu Banca Comerciala Romana, procedura de executare silita impotriva societatii iesene.