Banci romanesti si straine vor sa adauge in portofoliul de clienti statul

Mai multe banci romanesti si internationale si-au anuntat intentia de a oferi statului roman imprumuturi in valoare totala de 1,32 miliarde euro.

Finantarile ar urma sa fie destinate unor proiecte din domeniul infrastructurii, transporturilor si constructiei de locuinte. Reprezentantii Ministerului Finantelor au precizat intr-un comunicat ca analizeaza costurile creditelor potrivit ofertelor depuse de cele 11 banci.

Cea mai mare parte a banilor se va duce catre proiecte de infrastructura rurala si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa. Constructia de locuinte sociale, precum si modernizarea sistemelor de canalizare vor avea de asemenea alocate sume substantiale.

In perioada 2006-2009 cele 11 institutii de credit ofera, pentru aceste domenii, aproximativ 930 milioane euro.

Bancile interesate sa acorde credite statului roman sunt Raiffeisen Zentrallbank Osterreich Aktiengesellschaft, ABN AMRO Bank NV, Fortis Bank, Dexia Kommunalkredit Bank, KfW IPEX-BANK si Deutsche Bank AG Londra.

Imprumuturile vor fi acordate in baza unui memorandum aprobat de Guvern in luna ianuarie.

Un proiect sustinut financiar din imprumuturi externe este modernizarea caii ferate Bucuresti – Constanta. Autoritatile intentioneaza sa contracteze credite in valoare totala de 184,8 milioane euro, pentru completarea finantarii asigurate de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC).

Ministerul Finantelor cauta fonduri pentru finantarea partiala sau totala a patru proiecte prioritare derulate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Pentru programele MTCT ofertele au venit din partea bancilor Raiffeisen Zentrallbank Osterreich Aktiengesellschaft, Dexia Kommunalkredit Bank, KfW IPEX-BANK, Deutsche Bank AG Londra si din partea consortiului format din Societe Generale, BRD Romania, Fortis Bank, HVB Tiriac si Bank Austria Creditanstalt.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.