Dan Iulian Stratan – Miliardarul singuratic

Despre Dan Iulian Stratan, partener de afaceri cu Siemens, dar si actionar la Red Point, se stiu foarte putine.

Lobbystul a terminat anul trecut cu 4 milioane de euro profit, in conditiile in care firma sa avea … zero angajati.

Obiectul activitatii firmei Romcapital Invest, detinuta in proportie de 90% de Dan Stratan, este activitatea de management a holdingurilor. La inceput, Stratan l-a avut ca partener pe Sorin Ovidiu Vantu, care intre timp s-a retras.

In principiu, Stratan ofera consultanta companiilor pentru ca acestea sa obtina performanta in afaceri si incaseaza sume considerabile pentru aceasta.

Totusi Stratan si-a creat o alta imagine pe aceasta piata.

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, afirma:”Stratan ofera un alt gen de consultanta, diferit de cel clasic, in care se fac tot felul de rapoarte si audituri. Fie isi foloseste relatiile pentru a intermedia afaceri. De aceea si rata profitului firmei sale este mai mare.”

Romeo Olteanu, fost consilier local si coleg cu Stratan la un club de bridge, sustine ca: “Este foarte amabil, dar si foarte orgolios si secretos. N-ai ce sa-l intrebi de bani ca se supara. E si strans la punga.” “Stiu ca are o casa la Londra, una la Sinaia, un apartament in Bucuresti si ca impreuna cu altcineva detine Hotelul Postavaru din Brasov. Iar atunci cand am fost la un concurs la Brasov, am auzit ca si-a cumparat o casa veche in Bucuresti, pe care a platit 3 milioane de euro si una undeva prin Europa, cu 2 milioane de euro”.

Pe site-ul oficial al Romcapital Invest este prezentat portofoliul de clienti carora Dan Stratan le acorda consultanta. Zeci de mari companii locale, nationale sau chiar multinationale, printre care: Deutsche Bank, Hewlett Packard, IBM, Lockheed Martin, OTP Bank, Romtelecom, Siemens, Siveco, Vinci sau chiar Ministerul de Finante din Ucraina.
Romcapital Invest sustine ca are in derulare proiecte in valoare de 1,6 miliarde de euro. Firma are birouri la Sofia si Kiev si birouri asociate in Serbia, Muntenegru, Republica Moldova si Macedonia.

Dan Stratan ramane un mister pentru mediul de afaceri romanesc, este vazut ca un lobbyst care lucreaza pe cont propriu, nu-si imparte profitul cu nimeni. In 2005, piata romaneasca de consultanta financiara a fost evaluata la 200-250 milioane de euro.
Dintre acestea, 10 milioane de euro au ajuns la Dan Stratan. In urmatorii ani, vor veni miliarde de euro de la Uniunea Europeana iar firmele de consultanta vor fi veriga intre cei care dau banii si cei care vor sa-i obtina.

Sursa: Ieseanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.