Oengisti – factori de decizie la CNAS

Fondurile europene se pot dovedi o adevarata mana cereasca, pentru unele organizatii neguvernamentale.

Cei care au know-how-ul in ceea ce priveste intocmirea unui proiect au reale sanse sa acceada la astfel de finantari.
Cel putin in domeniul medical, o anumita organizatie se descurca foarte bine la acest capitol. Este vorba de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS).

Chiar pe site-ul fundatiei se specifica faptul ca CPSS „a derulat proiecte si programe la nivel national, regional si local, cu impact asupra sistemului de sanatate, avand ca parteneri organizatii guvernamentale si neguvernamentale printre care Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania, structuri academice si institutii ale administratiei publice locale”.

Timp de cativa ani, respectivul Centru a fost condus de prof. dr. Cristian Vladescu, actualul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). De altfel, unii dintre colaboratorii sai de la Centru au functii de conducere in cadrul Casei. Surse medicale sustin ca Vladescu nu si-a luat total mana de pe respectiva fundatie.

Acum cateva luni, la Ministerul de Finante, a avut loc o licitatie pentru un proiect denumit „asistenta tehnica pentru institutionalizarea si dezvoltarea medicinei bazate pe dovezi”.

Ministerul Sanatatii, CNAS si o alta institutie din domeniu trebuia sa desemneze anumite persoane care sa faca parte din comisia de evaluare a proiectelor depuse.

Suma europeana pusa la bataie pentru acest proiect era de aproximativ 350.000 de euro. In comisia de evaluare, din partea CNAS, a fost numita o persoana care a avut colaborari si cu CPSS, iar acum detine o functie importanta la Casa.

Dupa evaluari s-a stabilit si proiectul castigator al unui consortiu format din mai multe fundatii, printre care CPSS si un centru din Elvetia. De pe site-ul CPSS reiese ca respectivul centru a derulat mai multe proiecte in colaborare cu elvetienii.

Si in prezent, CPSS este agentia executanta intr-un program elvetian finantat de guvernul strain cu 2,8 milioane de franci elvetieni. La acest proiect si Ministerul Sanatatii trebuie sa participe cu o finantare in valoare de 30 la suta din suma totala.

Surse din Ministerul Sanatatii sustin ca, dupa stabilirea proiectului castigator pentru implementarea „medicinei bazate pe dovezi”, nu se doreste semnarea contractului. Aceleasi surse sustin ca mai marilor din minister li se pare ca ar batea la ochi ca CPSS sa deruleze acest contract, in conditiile in care o persoana din CNAS a fost in comisia de evaluare a proiectelor.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top