Penalitati de sute de mii de euro pe zi din cauza politicilor de mediu

Romania risca un proces cu Uniunea Europeana din cauza neindeplinirii masurilor de mediu pe care trebuia sa le realizeze in perioada preaderarii, a anuntat reprezentantul Directiei de Integrare Europeana din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Roxana Nicolau in cadrul conferintei „Managementul deseurilor periculoase in Romania si in UE”.

Potrivit reprezentantului Ministerului Mediului, masurile prioritare de mediu pe care Romania s-a angajat sa le efectueze pana la sfarsitul anului trecut, dar pe care nu le-a indeplinit vizeaza finalizarea bilanturilor de mediu nivel I si II si a evaluarilor de risc pentru toate depozitele de deseuri inventariate la nivel national precum si urmarirea pregatirii celor 11 depozite de deseuri menajere programate sa sisteze depozitarea pana la finele lui 2006 si a sistarii activitatii de depozitare pe cele 16 depozite periculoase din industria de extractie a titeiului.

Reprezentantul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a explicat ca oficialii europeni ar putea declansa procedura de „infringement”, care se aplica unui stat din UE atunci cand se constata ca acesta nu a dus la indeplinire una din obligatiile care deriva din statutul de stat membru.

Procedura reprezinta mecanismul prin care Comisia Europeana poate penaliza un stat membru daca acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin negocierile de aderare.

Cazul respectivei tari ajunge in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE), care va decide aplicarea unor sanctiuni. Acestea pot fi de cel putin cateva sute de mii de euro pe zi. Calcularea cuantumului la care s-ar ridica sanctiunile aplicate tarii noastre se realizeaza in functie de gravitatea nerespectarii normelor, durata acestei situatii sau capacitatea de plata a statului sanctionat. O alta variabila care se ia in calcul este si faptul ca amenda trebuie sa fie un factor care sa descurajeze, prevenind in acest fel viitoarele incalcari ale dreptului comunitar.

Reprezentantul Ministerului Mediului a mai aratat ca o treime din petitiile de la CJCE vizeaza probleme de mediu, aproape fiecare stat care face parte din Comunitatea Europeana avand astfel de probleme dupa aderare.

Sursa: Banii Nostri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top