Statul a finantat ilegal firme cu 33 milioane de euro

Beneficiarii de ajutoare de stat ilegale trebuie sa returneze furnizorilor, in speta Ministerul Finantelor sau Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 33 milioane de euro.

Suma respectiva reprezinta sprijinul pe pe care l-au primit societati precum Loteria Nationala, Aris Arad, Terom Iasi, Laminorul Braila sau cele din zonele defavorizate si care este considerat de catre Consiliul Concurentei neconform cu legislatia privind ajutorul de stat.

Sprijinul statului a fost divers: facilitati fiscale, stergerea de datorii, imprumuturi.

In capul listei raspunzatorilor se afla Loteria Romana, care, potrivit Consiliului Concurentei, a primit in perioada aprilie 2002-iunie 2006 aproape 15 milioane de euro. Consiliul a considerat ca Loteria s-a bucurat de un tratament preferential in domeniul jocurilor de noroc.

Aris Arad a beneficiat, cu voia AVAS si a Finantelor, in decursul a trei ani de doua ajutoare pentru restructurare. Legea spune ca astfel de ajutoare se dau o data la 10 ani.

Cu largul concurs al AVAS, Terom Iasi a obtinut un sprijin pentru restructurare, desi situatia economica, spune Consiliul Concurentei, nu impunea acest lucru. La Laminorul Braila, AVAS a actionat ca o banca, creditand compania cu 2,7 milioane de euro. Societatea si-a creat un avantaj pe piata, pentru ca nicio banca nu i-ar fi acordat un credit din cauza situatiei financiare precare.

Loteria si Aris Arad au contestat in instanta deciziile Consiliului. Banii vor fi recuperati doar in cazul unei decizii favorabile date autoritatii pentru reglementare in domeniul concurentei.

s-au perindat trei ministri: Mihai Tanasescu, Ionut Popescu si Sebastian Vladescu.

In privinta AVAS, responsabili se fac diriguitorii din perioada guvernarii PSD, atunci cand s-au acordat ajutoarele respective, si anume Ovidiu Musetescu si Mircea Ursache.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.