Romania circula pe contrasensul noilor tendinte europene

In timp ce europenii aloca fonduri uriase pentru cresterea competitivitatii, romanii pun piedici intrarilor de tehnologie si know-how, prin reintroducerea taxelor vamale incepand cu 1 ianuarie 2007.

Parlamentul European a votat, joi, in favoarea cresterii cu 7,4 miliarde euro a cheltuielilor bugetare aferente anului 2007, la 122,1 miliarde euro, majorand cu 40% fondurile alocate programelor de stimulare a competitivitatii economice.

Cea mai imporanta majorare propusa de institutia europeana, de 2,8 miliarde euro, se refera la bugetul pentru activitatile de cercetare si dezvoltare, pentru derularea proiectelor paneuropene de infrastructura de transport si pentru programele care vizeaza cresterea competitivitatii globale a companiilor.

Astfel, volumul fondurilor europene alocate acestor segmente s-ar putea plasa in 2007 la 9,5 miliarde euro.

Parlamentul European a votat in favoarea majorarii fondurilor regionale cu 2,5 miliarde euro, la aproape 40 miliarde euro, suma fiind destinata mai ales modernizarii infrastructurii de transport si a altor structuri in statele central si est europene care au aderat cel mai recent la Uniunea Europeana.

Romania va reintroduce taxele vamale pentru utilajele tehnologice, instalatiile, echipamentele, aparatele de masura si control si produse de software achizitionate din import si a caror valoare depaseste un milion de dolari, odata cu aderarea la UE.

Un proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern prevede ca toate facilitatile fiscale suplimentare celor prevazute de aquis-ul comunitar vor fi eliminate de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Documentul abroga o serie de acte normative prin care sunt acordate scutiri si exonerari de la plata taxelor vamale a unor bunuri.

Una dintre masurile care vor fi aplicate in acest sens este eliminarea scutirii de la plata taxelor vamale pentru utilajele tehnologice, instalatiile, echipamentele, aparatele de masura si control, automatizari si produse de sotfware achizitionate din import si a caror valoare depaseste un milion de dolari.

O alta masura va fi anularea scutirii de la plata taxelor vamale pentru importurile de echipament sportiv, materiale, instalatii si aparatura specifica, pentru reprezentarea si participarea sportivilor si echipelor nationale si olimpice romanesti la competitiile internationale, facilitate de care beneficiau Agentia Nationala pentru Sport, Ministerul Educatiei, Comitetul Olimpic Roman, federatiile si complexurile nationale sportive.

Sursa: Bloombiz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.