Proiecte SAPARD reziliate

Opt proiecte din cele realizate pentru obtinerea fondurilor europene de agricultura au fost reziliate. Dupa cum sustin reprezentantii Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala (OJPDR), principalul motiv ar fi nerespectarea clauzelor contractuale de catre beneficiari.

Valoarea totala a proiectelor reziliate este de 1,1 milioane de euro. Prin programul SAPARD si Fermierul, s-au realizat 173 de proiecte, cu o valoare totala de 62 milioane de euro. Dintre acestea, 33 s-au realizat prin programul Fermierul. Trei dintre proiectele reziliate de la inceputul programelor de finantare europeana a agriculturii sint in apicultura, doua sint melcarii, doua euroferme, un proiect pentru infiintarea unei plantatii pomicole.

Investitorii carora li se reziliaza contractul nu au de platit penalitati, in afara de sumele cheltuite deja pentru obtinerea de autorizatii si alte documente. Pe de alta parte, consultantii in domeniul fondurilor europene sustin ca apar probleme si in modul de realizare a proiectelor.

Un alt motiv pentru care fermierii nu reusesc sa isi duca proiectele la bun sfarsit este ca nu obtin in cele din urma imprumuturi din banca pentru a plati investitiile initiale. Potrivit datelor oficiale, fermierii romani vor putea primi pina in 2013 o suma totala de 7,5 miliarde euro pentru investitii in agricultura prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.