Proiect de lege pentru reglementarea legislatiei financiare

Guvernul a aprobat proiectul legii care reglementeaza institutiile de credit, societatile de brokeraj si de administrare a investitiilor, iar noile prevederi reprezinta transpunerea la nivel local, a reglementarilor Basel II.

Legea va fi aplicata institutiilor de credit romanesti, inlusiv asupra sucursalelor acestora din strainatate, a institutiilor de credit din alte state membre si a societatilor de servicii de investitii financiare si a societatilor de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

“Noile prevederi comunitare modifica intr-o anumita masura responsabilitatile de supraveghere, acordand o importanta sporita rolului supraveghetorului consolidant, in special in procesul de aprobare a utilizarii la nivelul unui grup bancar a abordarilor avansate pentru calcularea cerintelor de capital, si introducand cerinte de publicitate pentru autoritatea de supraveghere.”

Institutiile de credit romanesti si institutiile financiare din alte state membre care desfasoara activitate in Romania au fost abordate in capitole distincte.

Pentru institutiile de credit persoane juridice romane, proiectul de lege prevede, “prin derogare de la legea societatilor comerciale, interdictia constituirii prin subscriptie publica, modalitate de constituire care, in practica, s-a dovedit inadecvata pentru aceasta categorie de institutii la care existenta unui actionariat puternic si nedispersat constituie o premisa a continuarii desfasurarii activitatii”.

Reglementarile Basel II vor intra in vigoare de la inceputul anului urmator, dar vor fi obligatorii pentru toate institutiile de credit romanesti abia de la 1 ianuarie 2008. Institutiile de credit, respectiv societatile de servicii de investitii financiare, vor putea opta pentru a ramane sub incidenta normelor impuse de BNR.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.