Meciul bancilor centrale: Bulgaria conduce Romania

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, BNR mentine restrictii severe la acordarea de credite, in timp ce banca centrala a Bulgariei a anuntat deja ca va renunta la o serie de masuri limitative.

Dincolo de cel mai evident aspect, acela ca persoanele fizice sau juridice interesate sa obtina un credit vor fi primele afectate si tentate sa isi arunce un ochi si in tara vecina, o consecinta majora este aceea ca bancile romanesti vor fi puse si ele intr-o pozitie competitiva nefavorabila fata de o banca dintr-un stat membru UE.

Aceasta situatie este un rezultat direct al noului mediu concurential european, in care bancile romanesti impun restrictii severe la creditare, in timp ce bancile europene beneficiaza de politici de creditare mai relaxate si permisive. Si asta in conditiile in care bancile noastre nu isi vor disputa numai piata locala, ci va trebui sa fie atractive pentru toata comunitatea europeana, la fel ca celelalte banci.

Ramine de vazut daca Banca Nationala Romana va alege sa isi urmeze o politica mai relaxata si in ce mod va influenta decizia piata bancara romaneasca. Si de asemenea daca evolutia acesteia va respecta vreunul dintre scenariile tarilor care au intrat in UE inaintea noastra.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.