Comisia Europeana cere inapoi 317,3 milioane euro pentru PAC

Cinci state europene importante – Italia, Spania, Franta, Germania si Marea Britanie – trebuie sa ramburseze Comisiei Europene nu mai putin de 317,3 milioane euro, pe motiv ca ele nu au utilizat „corespunzator” fondurile primite, destinate politicii agricole comune.

Mai mult, Comisia considera ca cele cinci au dovedit „neglijenta” in aplicarea procedurilor de alegere a domeniilor de finantat.
„Campioana” la rambursari este Italia, care va trebui sa dea inapoi 310,8 milioane euro, pentru ca nu a folosit corect banii. Urmeaza apoi Spania, cu 2,4 milioane euro, Marea Britanie, 2 milioane euro, Franta, 1,3 milioane euro, si Germania, 0,6 milioane euro.

Desi acestea nu sunt primele fraude depistate la statele membre, in utilizarea fondurilor pentru PAC, ele nu au atras dupa sine pierderea finantarii pentru proiecte in domeniul in cauza.

In vara, Comisia anuntase ca sapte tari – Franta, Grecia, Spania, Irlanda, Italia, Portugalia si Marea Britanie, trebuie sa ramburseze suma totala de 161,9 milioane euro, pe motiv ca ele „au utilizat proceduri inadecvate sau nu au respectat regulile comunitare la alocarea fondurilor pentru PAC”.

Suma cea mai mare trebuia rambursata de Franta – 77,13 milioane euro, pentru ajutoare directe pentru terenuri arabile non eligibile si neaplicarea de sanctiuni, peste 8,68 milioane euro pentru dezvoltare rurala, mai ales pentru absenta controalelor in cazul proiectelor finantate prin ajutoare de acest gen, si 160.000 euro pentru lipsa rigorii la controale privind uleiul de masline.

Urma apoi Spania, care trebuia sa ramburseze 33,36 milioane euro pentru deficiente constatate la controlul gestionarii potentialului de productie, plantarea unor legume pe areale cu alta destinatie, 5,29 milioane euro pentru lacune in determinarea cantitatii de fructe si legume comercializate si neprezentarea de esantioane de calitate.

Italie figura cu 9,41 milioane euro si Grecia cu 8,07 milioane euro pentru controale care nu au fost realizate conform procedurilor europene, ultima trebuind sa mai ramburseze si 6,46 milioane euro pentru deficiente de gestiune si control al proiectelor.

Plata acestor rambursari a fost anulata in cazurile in care tarile mentionate au prezentat toate documentele aferente platilor respective.

Decizia de rambursare a celor 317,3 milioane euro este a 22-a de la reforma din 1995, privind sistemul de distribuire a fondurilor utilizate pentru politica agricola comuna.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top