Europarlamentarii romani solicita CE sa nu reduca fondurile structurale pentru 2008

Fondurile structurale nu trebuie diminuate in 2008 pe baza ratei de absorbtie scazute din 2007, este pozitia Romaniei la dezbaterea bugetului UE pe 2008. In aceste zile au loc la Bruxelles dezbateri organizate de Parlamentul European cu parlamentele nationale ale celor 27 de state membre UE privind bugetul european pe 2008.

Europarlamentarul roman Monica Iacob-Ridzi (PPE-DE, PD) a sustinut vineri la Bruxelles prioritatile Romaniei pentru bugetul european pe 2008. Monica Iacob-Ridzi a atacat intentia Comisiei Europene de a reduce nivelul fondurilor structurale in 2008, pe baza unei rate de absorbtie scazute la nivelul intregii Uniuni.

“Este de datoria Comisiei Europene sa sprijine Statele Membre pentru ca fondurile structurale sa fie accesate cat mai repede si eficient de cetateni. Nivelul acestor fonduri nu trebuie sa scada pe baza ratei de absorbtie din 2007, deoarece aceasta va creste cu siguranta in 2008.

De altfel, rata absorbtiei este scazuta in acest an din cauza ritmului lent de aprobare a programelor operationale de catre Comisia Europeana” a argumentat Monica Iacob-Ridzi.

Europarlamentarul roman a criticat reformele punctuale aduse recent Politicii Agricole Comune si a atras atentia asupra abaterii de la conditiile negociate prin Tratatul de Aderare a Romaniei la UE. De asemenea, Monica Iacob-Ridzi considera ca nivelul platilor directe catre agricultorii romani nu trebuie schimbat din mers, printr-o reorientare catre programele de dezvoltare rurala.

Acest lucru ar afecta Romania intr-o masura si mai mare, avand in vedere ca platile directe din agricultura se situeaza in prezent la doar 25% din media Uniunii, in timp ce tara noastra isi achita contributia la Bugetul Uniunii in proportie de 100% inca din primul an de la aderare, se arata in comunicat.

In prezent, in Comisia de Buget se discuta mandatul Parlamentului European pentru negocierile cu Consiliul ce vor avea loc pe 13 iulie 2007. Pe baza pozitiilor exprimate de europarlamentari, Consiliul va redacta proiectul de buget pe 2008 care va fi adoptat in toamna de cele doua institutii implicate in procesul bugetar.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.