Consultantul ales de Transelectrica in plin scandal in SUA

Parsons Brinckerhoff Power (PBP) a castigat licitatia organizata de Transelectrica pentru oferirea de consultanta in vederea restucturarii sistemului energetic al Romaniei.

La licitatia a carei miza a fost un contract de 400.000 de euro au mai participat MVV Consulting si KPMG Romania, care au un termen de 15 zile pentru depunerea unor eventuale contestatii.

PBP este subsidiara unui concern implicat in cateva afaceri controversate, in acest moment fiind in centrul unui scandal in Statele Unite.

„Valoarea contractului se ridica la aproape 400.000 de euro”, a declarat Nicolae Miutu, directorul de marketing al Transelectrica.

Derularea contractului va incepe dupa publicarea in Monitorul Oficial si se va intinde pe parcursul a noua luni, timp in care Parsons Brinckerhoff Power va trebui sa realizeze un studiu privind dezvoltarea cu costuri minime a sistemului energetic national.

Parsons Brinckerhoff desfasoara activitati in mai multe tari, printre care Trinidad Tobago, India si Statele Unite ale Americii.
Concernul a fost angajat de guvernul Trinidad Tobago pentru a oferi consultanta in realizarea unei linii de cale ferata de mare viteza.

Potrivit cotidianului Trinidad Express, compania americana a fost concediata din postura de consultant al guvernului de la Port of Spain in urma unui conflict de interese in care se aflau o serie dintre reprezentantii PB, care aveau interese comune cu concernul Vinci, constructorul caii ferate.

Un alt scandal in care Parsons Brinckerhoff este implicat se deruleaza in aceste zile in Boston (SUA). Joint-venture-ul BechtelParsons Brinckerhoff a realizat un proiect privind constructia unui tunel in Boston.

Lucrarea efectuata de acest concern a fost de slaba calitate, in urma cu putin timp o portiune a tunelului prabusindu-se si provocand moarte unui sofer. Lucrarile de refacere a tunelului sunt supervizate insa de angajatii aceluiasi joint-venture, fapt ce a dus la declansarea unei polemici acerbe intre oficialii americani si presa din Boston.

Vinci si Bechtel – cele doua companii alaturi de care Parsons Brinckerhoff a fost implicata in scandalurile din Trinidad-Tobago si SUA, au legaturi mai vechi cu Romania.

Compania Vinci a semnat in octombrie 2004 cu Ministerul Transporturilor un contract in valoarea de 480 de milioane de euro al carui scop era realizarea trosonului de autostrada Comarnic-Predeal, in lungime de 37 kilometri.

In mai 2005, oficialii romani au sistat contractul, in urma informatiilor potrivit carora guvernul Nastase ar fi incredintat in mod direct contractul.

Bechtel este compania pe care guvernul Nastase a selectat-o pentru a realiza autostrada Transilvania, Brasov-Bors. Valoarea contractului initial era de aproximativ 2.2 miliarde de euro, insa acesta a fost ulterior renegociat, obtinandu-se astfel o reducere de cateva sute de milioane de euro.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top