Platim consultanta si pentru gunoaie

Primaria Iasi va cheltui 1,3 milioane de euro numai pe sfaturile pentru constructia viitorului depozit ecologic al orasului.

Edilii ieseni vor semna in cateva zile un contract de consultanta pentru realizarea viitoarei gropi de gunoi cu o firma care a cerut cel mai mare pret la licitatie. Proiectul a fost lansat de alesii locali in urma cu mai bine de sapte ani, dar pana acum nu s-a materializat.

In 2005, Primaria a ratat o finantare europeana nerambursabila. Obligati de normele UE sa amenajeze un depozit ecologic, edilii ieseni au decis reluarea proiectului. Primul pas a fost angajarea unei firme de consultanta, care va incasa peste 1,3 milioane de euro de la bugetul local.

„A castigat firma Eptisa Romania, care va asigura asistenta tehnica pe o perioada de sase ani, din care ultimii doi sunt termenul de garantie”, ne-a declarat Mihai Chirica, director tehnic in cadrul Primariei Iasi.

Pentru constructia noii gropi de gunoi, investitie estimata la 29 de milioane de euro, municipalitatea ieseana a concesionat la sfarsitul anului trecut 50 de hectare de teren de la Consiliul Local din Tutora. Potrivit autoritatilor, lucrarile vor demara cel mai probabil la inceputul lui 2008.

Deocamdata, edilii ieseni au reusit doar sa bata palma cu firma de consultanta, urmand ca ulterior sa se faca demersuri pentru angajarea constructorului. Licitatia pentru alegerea consultantului a fost castigata de firma care a cerut pretul cel mai mare.

„Criteriul de selectie nu a fost suma de bani ceruta, ci capacitatea tehnica de gestionare a proiectului. Practic, pentru acest aspect s-a acordat 70a din punctajul obtinut la licitatie”, explica Mihai Chirica. Pe langa firma castigatoare, la licitatie au mai participat Rosal Group, firma lui Silviu Prigoana, care a cerut un milion de euro, si nemtii de la Fitner, cu o oferta de 1,1 milioane de euro.

„Noi am prezentat celor de la minister aceasta necesitate de a colabora cu un consultant si am primit ok-ul lor”, explica Andrei Trofor, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi. In schimb, consilierul local liberal Radu Botez sustine ca s-ar fi putut alege o varianta la fel de buna, dar gratuita.

„Am prezentat chiar si in sedintele Consiliului Local varianta de a solicita unuia dintre orasele cu care Iasiul este infratit delegarea unui specialist in constructia gropii ecologice. Este o metoda pe care altii o practica si ar fi fost gratuita”, sustine Botez.

El a precizat ca, pana in prezent, toate contractele de consultanta semnate de municipalitatea ieseana, pentru reabilitarea CET si pentru noul plan de circulatie, nu au adus niciun avantaj Iasiului. „Nu am apelat la aceasta varianta, dar cine vine sa ne dea consultanta gratuita?”, intreaba Trofor.

In 2005, municipalitatea ieseana a primit acordul din partea Uniunii Europene pentru o finantare nerambursabila de 25 de milioane de euro in vederea construirii gropii ecologice. Suma a fost pierduta din cauza disputelor politice intre actualul primar PSD-ist si adversarii din PNL. „Groapa ecologica trebuia sa fie la Tomesti, dar primarul liberal de acolo si fostul prefect, Radu Prisacaru, au manipulat localnicii sa protesteze impotriva proiectului. Din acest motiv, termenul de executie a expirat si totodata am pierdut finantarea”, explica Trofor.

Obligata de normele europene sa construiasca un depozit ecologic incepand din 2007, municipalitatea ieseana va trebuie sa scoata pentru acest proiect suma de 26 de milioane de euro de la bugetul local. „Vom mai primi si de la Ministerul Mediului circa trei milioane de euro, restul vor fi din fonduri proprii”, a precizat directorul tehnic al Primariei Iasi.

In urma cu doi ani, initiativa primarului iesean Gheorghe Nichita de a face o groapa ecologica la Tomesti a dus la proteste stradale. Locuitorii comunei au organizat un miting si au respins proiectul. „A fost un joc politic. Aceasta groapa nu e una asa cum si-o inchipuie oamenii, e un loc foarte igienic, acoperit, peste care creste iarba”, spune Andrei Trofor, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi. In cele din urma, s-a decis schimbarea locatiei pentru noua groapa de gunoi pe raza comunei Tutora.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top