Jumatate din banii alocati pentru „Fermierul” s-au cheltuit, in 2006

Programul Fermierul a beneficiat de fonduri de 500 de milioane de lei, dar s-au cheltuit in 2006 numai 250 de milioane de leu noi, diferentii fiind folosita pentru alte programe a declarat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.

„Vom continua programul „Fermierul” si anul viitor si pentru asta am prevazut fonduri speciale in buget”, a declarat Gheorghe Flutur. Acesta a precizat ca a fost imposibil sa se utilizeze toti banii alocati pentru programul „Fermierul”, chiar daca, practic, cele 2.400 de proiecte au acoperit in totalitate fondurile alocate.

Ministrul Flutur a explicat ca „un numar de 921 de proiecte depuse in cadrul programului „Fermierul” au reprezentat solicitare pentru cofinantare SAPARD, iar aproximativ o treime dintre acestea se gasesc inca in faza de evaluare”.

Programului Fermierul a inceput in luna februarie, cand a intrat in vigoare ordinul emis de Ministerul Agriculturii privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura.

In primavara, ministrul Flutur a hotarat ca 200 de milioane de lei din acesti bani sa se utilizeze pentru acordarea subventiilor la motorina. Prin urmare, pentru „Fermierul” mai erau diponibile 500 de milioane de lei, bani care trebuiau acordati prin intermediul bancilor.
Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, anume BCR( 355 milioane lei), BRD( 50 milioane de lei), CEC( 25 de milioane de lei) si BCC( 20 de milioane de lei).

Diferenta de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural(FGCR).

In 2007-20013 Uniunea europeana va aloca Romaniei opt miliarde de euro pentru dezvoltare rurala.

Sursa: Wall-Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top