BNR lasa liber creditul in valuta

Banca centrala a hotarat sa mentina dobanda de politica monetara la 8,75% pe an pentru a cincea luna consecutiv.

De la 1 ianuarie, bancile vor putea satisface fara restrictii cererea clientilor pentru credite in valuta, in conditiile in care BNR va ridica plafonul stabilit la de trei ori valoarea fondurilor proprii pentru soldul finantarilor in moneda straina.

Eliminarea restrictiei a fost hotarata vineri de Consiliul de Administratie al BNR, in sedinta de politica monetara, dupa circa un an de la introducere.

Banca centrala a recurs la plafonarea creditarii in valuta in toamna anului trecut, in contextul incercarilor repetate de a frana cresterea creditului in valuta si a echilibra ponderea acestuia in totalul finantarilor cu ponderea creditului in lei.

“Ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47% fata de 60% in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire”, sustin reprezentantii BNR.

Dupa o perioada in care multe banci au sistat acordarea de credite in valuta, de la inceputul anului piata a inceput sa se replieze.

Solutia cea mai la indemana a fost exportul de credite in valuta, care a ajuns pana la circa 3 miliarde euro, insa aceasta portita a fost valabila doar pentru clientii companii.

Anul viitor, chiar si persoanele fizice vor avea din nou acces liber la valuta.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.