Romania se confrunta cu problema ponderii mari a persoanelor ocupate in agricultura si cu numarul tot mai mare al fermierilor varstnici.
Dupa aderare, se vor putea aplica si in tara noastra masurile comunitare concepute pentru o dezvolare rurala durabila, care vizeaza pensionarea anticipata si atragerea tinerilor fermieri.
UE plateste o suma de pana la 25.000 euro pentru fiecare nou fermier sub 40 de ani sau subventioneaza dobanda la imprumuturile pe care le face acesta.
In vederea dezvoltarii rurale, UE acorda sume substantiale de bani inclusiv pentru imbunatatirea nivelului de trai al fermierilor, pentru reconversia profesionala, asigurarea conditiilor de instruire si de sanatate, dar si pentru pensionarea „timpurie”.
Acest sprijin, reglementat prin Regulamentul Consiliului nr. 1698/2005, se acorda prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
Romania va primi din FEADR, in primii sapte ani dupa aderare, nu mai putin de 7,1 miliarde de euro, dintre care in primul an se vor primi 698 milioane euro.
Banii vor fi cheltuiti tinand cont de prioritatile trasate in Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007-2013. FEADR va actiona in fiecare stat membru al UE, prin intermediul programelor nationale de dezvoltare rurala.
Schema comunitara de pensionare anticipata se aplica fermierilor de peste 55 de ani, care nu au implinit varsta normala de pensionare si au lucrat in agricultura cel putin zece ani.
Acestia trebuie, in schimb, sa inceteze definitiv toate activitatile agricole comerciale, iar utilizarea terenului sa fie transferata altor agricultori sau muncitori agricoli mai tineri, care vor trebui, la randul lor, sa demonstreze ca pot imbunatati viabilitatea exploatatiilor.
In schimbul renuntarii, persoana respectiva poate primi pana la 150.000 de euro, suma platibila in transe egale, pe durata a zece ani.
Nu se poate depasi insa varsta de 70 de ani de catre persoana care face transferul si nici varsta normala de pensionare a muncitorului agricol.
In paralel cu pensionarea anticipata, se urmareste stimularea angajarii de fermieri tineri. In acest sens, UE plateste pana la 25.000 euro pentru fiecare nou fermier sub 40 de ani sau subventioneaza dobanda la imprumuturile pe care le face acesta.
Conditii necesare a fi indeplinite: persoana respectiva sa nu mai fi condus vreo ferma agricola anterior, iar ferma sa indeplineasca standardele minime de mediu, igiena si de bunastare a animalelor.
Alte ajutoare financiare:
– 1.500 euro/an, timp de trei ani, pentru fermele de subzistenta, sub conditia ca o parte din productia lor sa fie destinata si pietei, nu doar consumului propriu.
– 300.000 euro este subventia maxima pe care o poate primi o ferma mare dintr-un stat membru UE, cu mentiunea ca accesul ultimelor tari aderate se face esalonat, pana in 2011.
– Intre 25 si 200 euro/hectar/an pentru fermierii din zonele defavorizate agricol, cu scopul stimularii acestora pentru a continua cultivarea terenului, prezervarea stilului de viata rural si respectarea standardelor de mediu.
– Pana la 200 euro pe hectar pentru fermierii din zonele cu constrangeri de mediu, in vederea compensarii costurilor determinate de adaptarea la standardele de mediu ale UE.
– Intre 450 si 900 de euro pe hectar pentru fermierii care au folosit in ultimii cinci ani (fata de data evaluarii) metode de productie agricole care nu au daunat mediului.
– Subventii pentru cresterea capacitatii de procesare si distributie pentru firmele viabile economic si care corespund standardelor sanitare, de mediu si de bunastare a animalelor.