Credite in monede exotice

Imprumuturile in monede mai putin intalnite pe piata autohtona sunt cele in franci elvetieni si in yeni japonezi.

Trebuie manifestata prudenta in momentul contractarii unor credite in aceste “monede exotice”, pentru ca desi ofera avantajul unui cost iluzoriu, situatia reala este cu totul alta. Ecartul dintre dobanda la care bancile se finanteaza si dobanda oferita este la fel de mare ca in cazul altor valute, insa comisioanele sunt mai mari.

Viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, atentioneaza ca riscurile sunt mai ridicate decat in cazul contractarii de imprumuturi in euro, intrucat nu exista venituri si economii in aceste monede pe piata interna. De asemenea, bancile au resurse limitate de valute exotice.

Bancile care au acordat credite in franci elvetieni inregistreaza deja restante la aceste imprumuturi, chiar daca niciunul dintre riscurile asociate nu s-au manifestat pentru romanii care au luat astfel de imprumuturi.

Potrivit datelor raportate la Biroul de Credite, restantele curente la imprumuturile acordate in aceasta moneda se ridicau la 15.000 de franci elvetieni (echivalentul a 9.400 de euro) la finele lunii octombrie.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.