Bancile si-au facut IFN-uri

Aproximativ 55% dintre finantari au provenit de la IFN aflate in proprietatea a 13 banci comerciale, care detin 88% din capitalul institutiilor financiare nebancare.

Ponderea creditelor acordate de institutiile financiare nebancare afiliate unor banci era, la sfirsitul anului trecut, mai mult de jumatate (55,4%) din totalul creditelor acordate de IFN-uri, a declarat joi prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, la un seminar organizat de Alpha Bank si BNR.

“Bancile si-au facut IFN-uri ca sa evite reglementarile din domeniul bancar”, a explicat Georgescu, care a precizat ca, din totalul activelor institutiilor financiare nebancare, cele cu actionari majoritari banci aveau 46,6%.

Creditele acordate de IFN-uri au crescut, la sfirsitul anului trecut, cu 52,7%, comparativ cu perioada similara din 2004, iar activele IFN-urilor s-au majorat cu 50,5%, in timp ce sursele imprumutate au urcat cu 51%.

Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa renunte treptat la restrictiile administrative din politica monetara, incepind din ianuarie 2007, pastrind ca instrumente de control operatiunile de sterilizare in piata, rezervele minime obligatorii si dobinda de referinta, a declarat joi Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administratie al BNR.

In opinia oficialului BNR, restrictiile impuse sistemului bancar au dus la cresterea competitivitatii, fara a influenta in mod negativ cresterea economica.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.