APL- urile trebuie sa-si faca unitati speciale pentru absorbtia fondurilor europene

“Absorbtia fondurilor europene trebuie sa aiba prioritate in atentia administratiilor locale, in acest scop urmand sa fie infiintate unitati specializate de elaborare a proiectelor, de pregatire si de implementare sau derulare a lor”, a declarat, la Oradea, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Primul ministru a precizat ca va insista pe aceasta problema a absorbtiei fondurilor europene, in fiecare judet pe care il va vizita, intrucat cea mai mare parte a fondurilor europene este destinata administratiilor locale.

Cu toate ca, in multe judete din tara, exista deja o experienta privind utilizarea fondurilor europene prin programele ISPA, aceasta capacitate nu este suficienta, motiv pentru care “administratiile locale trebuie sa se pregateasca, sa-si faca unitati specializate de elaborare a proiectelor, de pregatire si ulterior de implementare sau derulare a lor”, a spus premierul.

“Recomandarea mea si indemnul meu catre mass-media este sa puna presiune pe administratia locala din aceasta perspectiva. Trebuie sa facem Agentiile de Dezvoltare Regionala sa functioneze, sa aiba o viziune cu adevarat regionala si nu una strict judeteana, ca proiectele si fondurile sa poata fi utilizate mai eficient”, a spus primul ministru.

Pregatirea proiectelor trebuie sa inceapa cat mai repede, sa cuprinda si o faza de dezbatere publica pentru a gasi proiectele cele mai potrivite si cele mai apropiate de necesitatile cetatenilor din comunitatile locale.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.