Imprumut de 50 milioane euro de la BEI

Astazi, Banca Comerciala Romana a semnat cu Banca Europeana de Investiţii un acord de imprumut pe termen lung, de tip Global Loan, in valoare de 50 de milioane de EUR.

BCR va utiliza imprumutul BEI pentru finantarea proiectelor de investitii mici si mijlocii in domenii precum: energie, protectia mediului, infrastructura (inclusiv sanatate, educatie, locuinte sociale), dezvoltarea economiei bazata pe cunoastere, industrie, servicii si turism.

Beneficiari ai fondurilor pot fi companii mici si mijlocii sau municipalitati, care indeplinesc criteriile de eligibilitate BEI.

Imprumutul este acordat in euro dar tragerile se pot efectua si in alte valute: USD, GBP.

BCR poate efectua trageri in maximum 3 transe. Dobanda este atractiva si corespunde celor mai bune conditii existente in prezent.

In momentul utilizarii imprumutului, BCR are posibilitatea de a opta pentru dobanda fixa, variabila, revizuibila. Perioada pe care se acorda creditele este de maximum 20 de ani de la data tragerii.

Banca Europeana de Investitii a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana.

Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane Euro.

Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.