APL-urile nu stiu sa cheltuiasca banii proveniti din finantari externe

Principala problema cu care se confrunta administratia locala nu este lipsa banilor, ci dificultatile in a cheltui eficient, a declarat ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar, Cristian David, in cadrul dezbaterii „Forumul administratiei romanesti”.

El a afirmat ca in 2006, la nivelul administratiilor locale, s-au inregistrat 20.000 de miliarde de lei necheltuite, ceea ce inseamna ca planificarea executiei bugetare locale nu s-a realizat cu succes.

„De cele mai multe ori, administratiile se plang ca nu au bani, dar adevarul este ca planificarea nu este bine executata la nivel bugetar” a subliniat ministrul delegat.

David a explicat ca problema de fond rezida in faptul ca resursele financiare puse la dispozitie de la centru administratiilor locale nu sunt cheltuite eficient si atunci degeaba ne gandim cu optimism la fondurile structurale si de coeziune. Ministrul a mai spus ca, pentru cheltuirea eficienta a sumelor de care vor dispune administratiile locale, atat de la buget, cat si din fondurile structurale, „este esentiala planificarea corespunzatoare si alocarea resurselor” la nivel local.

In opinia ministrului delegat, strategia de planificare a proiectelor la nivel local trebuie sa aiba in vedere trei elemente : resursele materiale, resursele naturale si factorul demografic. De asemenea, strategia de planificare locala trebuie corelata cu cea regionala si sectoriala.

Totodata, Cristian David a subliniat ca finantarile din fonduri structurale vor fi mai mici comparativ cu cele provenind de la buget, (40% din fonduri structurale, iar restul pana la 100% de la bugetul local sau central).

„Daca ar fi sa ne bazam exclusiv pe banii care vor veni de la UE am atinge mult mai incet nivelul din spatiul comunitar. Asadar Planul National de Dezvoltare al Romaniei trebuie sa genereze obiectivele de strategie locala care sa fie puse in practica utilizand fondurile structurale acompaniate de alocarile bugetare centrale si locale”, a afirmat Cristian David.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, spune ca factorul politic va sprijini autoritatile administratiei publice locale in dezvoltarea, consolidarea si cresterea capacitatii de absorbtie de fondurilor europene.

„Administratia publica locala trebuie sa-si asume aceste servicii publice, sa le presteze, sa le finanteze, dar sa aiba si capacitatea de a le administra. Din acest punct de vedere, crearea unei coloane vertebrale informationale este esentiala. Capacitatea administratiei publice romanesti de a folosi si transmite date este un element-cheie pentru asumarea acestor responsabilitati de viitor”, a aratat presedintele Camerei Deputatilor.

Bogdan Olteanu a afirmat ca, in prezent, capacitatea de absorbtie a fondurilor este „extrem de sensibila”, iar in UE exista, din acest punct de vedere, „modele de grav insucces si modele de mediocru succes”.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top