Facilitati fiscale pentru cercetare dezvoltare si inovare

Facilitatile fiscale pentru actiuni in domeniul CDI sunt un mod eficient pentru sustinerea investitiilor private in aceasta directie. Aceasta este concluzia pe care Comisia Europeana o afirma in Comunicarea asupra utilizarii mai eficiente a facilitatilor fiscale pentru stimularea CDI, pe care a adoptat-o pe 22 noiembrie. Comunicarea incurajeaza statele membre sa imbunatateasca facilitatile la plata impozitelor pentru actiuni specifice in sectorul CDI.

„Invitam statele membre, impreuna cu sectorul industrial si cercetarea sa creeze un cadru mai favorabil pentru inovare si cooperare la transnationala prin facilitati fiscale”, a spus comisarul European Laszlo Kovacs.

„Vrem sa desfiintam barierele care impiedica companiile si cercetatorii sa lucreze impreuna la nivel transnational, cu scopul de a crea o Zona europeana a cercetarii. O abordare comuna a facilitatilor fiscale pentru CDI la nivel european ar fi un pas in aceasta directie”, a declarat pe 22 noiembrie Janez Potocnik, comisarul european pentru stiinta si Cercetare.

Statele membre UE nu sunt straine de practica facilitatilor fiscale care sustin investitiile in CDI. Aceasta practica devine tot mai raspandita, iar industriile europene, la randul lor au inceput sa dezvolte tot mai mult cooperarea la nivel european in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea.

Problema este ca fiecare stat european aplica scheme diferite de facilitati fiscale, iar aceasta a condus la crearea unui mediu tot mai complex pentru facilitatile fiscale pentru CDI in Europa, ceea ce se transforma intr-un obstacol pentru cooperarea europeana in materie.

Comunicarea Comisiei clarifica faptul ca acele facilitati fiscale care favorizeaza activitatile CDI dezvoltate pe teritoriul unui anumit stat membru nu sunt conforme Tratatului CE. De asemenea, Comisia afirma ca facilitatile care favorizeaza un anumit sector ar putea fi considerate ajutor de stat, si de aceea ele trebuie sa fie conforme regulilor comunitare din acest domeniu. De altfel, noul Cadru pentru CDI poate avea efect direct asupra politicilor statelor membre privind facilitatile fiscale.

Comunicarea Comisiei ofera linii directoare pentru principalele scheme de facilitati fiscale pentru CDI, spre exemplu, asigurarea ca facilitatile fiscale sunt usor accesibile pentru o un numar mare de firme care desfasoara activitati CDI, includerea elementelor de simplificare, ca si a costurilor administrative mici, principiile de evaluare a facilitatilor fiscale.

Comisia invita de asemenea statele membre sa coopereze atunci cand proiecteaza schemele de facilitati fiscale in domenii de interes comun – mai ales finantarea proiectelor mari transnationale de CDI, dezvoltarea intreprinderilor noi inovatoare sau mobilitatea transfrontaliera a cercetatorilor.

Comunicarea clarifica mediul legislativ din acest domeniu care rezulta din jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, si stabileste o serie de principii si practice de baza pentru stabilirea schemelor de facilitati fiscale in domeniul CDI.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top