Dupa aderare, fermierii vor putea primi ajutor de stat de 3.000 euro pe an

Dupa aderare, pentru a acorda ajutoare de stat, autoritatile romane vor trebui sa notifice Comisia Europeana (CE), nemaifiind nevoie ca acestea sa fie raportate si catre Consiliul Concurentei, ca pana acum.

Sectoarele propuse pentru a beneficia de ajutoare de stat vor fi cel zootehnic, dar si cel vegetal – sere, horticultura. Pe langa ajutoarele de stat, Ministerul Agriculturii va mai acorda si sume complementare, care vor completa ajutoarele pe care UE le va acorda fermierilor (de circa 50-60 euro pe hectar, in functie de suprafata agricola care va fi declarata eligibila).

Comisia Europeana a adoptat o noua legislatie privind acordarea de ajutoare de stat in sectorul agricol. Decizia isi propune sa simplifice procedurile de acordare a ajutorului de stat pentru micii producatori si intreprinzatorii agricoli.

Potrivit legislatiei UE, statele membre vor putea acorda si anumite ajutoare de stat care nu vor trebui raportate Comisiei Europene, daca nu depasesc un anumit plafon, acestea fiind denumite ajutoare de minimis.

Fermierii vor putea primi, in regim de urgenta, ajutoare de stat in cazul in care inregistreaza pierderi din cauza conditiilor climatice nefavorabile sau a bolilor animalelor, sau plantelor. Documentele adoptate de CE, care se refera la perioada 2007-2013, prevad si o simplificare a politicii agricole.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.