3,62 miliarde euro pentru IMM-uri

Parlamentul European a adoptat recent Programul cadru pentru Competitivitate si Inovare (CIP). Prin
intermediul acestuia, intreprinderile, in special cele mici si mijlocii (IMM-urile) pot accesa fonduri europene in valoare totală de 3,62 de miliarde de euro.

Parlamentul European estimează că aproximativ 350.000 de IMM-uri din Uniunea Europeană, inclusiv din Romania, vor putea beneficia de acesti bani. Programul va fi operational din prima lună a anului viitor, bugetul fiind cu 60% mai mare decat cel alocat anterior.

Programul CIP este structurat in trei părti.

Prima componenta este „Spiritul antreprenorial si inovare“ care va beneficia de un buget de peste două miliarde de euro.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a sprijini crearea si dezvoltarea IMM-urilor, in special prin facilitarea accesului la finantare si furnizarea garantiilor pentru creditare.

Au fost create instrumente financiare, cum ar fi cel destinat IMM-urilor cu o rată mare de crestere si capacitate de inovare (GIF), cel pentru garantarea IMM-urilor (SMEG) si „Schema de sustinere pentru intărirea capacitătii” (CBS).

GIF va acoperi capitalul de risc pentru IMM-urile cu potential mare de crestere si inovare, investitiile initiale, cum ar fi demararea afacerii, amortizarea costurilor.

SMEG va fi gestionat tot de Fondul European de Investitii. Prin intermediul acestuia vor fi finantate imprumuturile si leasing-urile care vor facilita accesul la creditare a IMM-urilor, investitiile in cercetare sau transferul tehnologiilor fiind considerate cu risc mare.

Prin „Schema de sustinere pentru intărirea capacitătii” se vor asigura fondurile de demarare a afacerii si se va permite acordarea de subventii pentru recrutarea, pe termen lung, de personal specializat in domeniul tehnologic. Subventii vor primi si intermediarii financiari, pentru acoperirea costurilor legate de asistenta tehnică necesară evaluării cererilor de creditare.

Al doilea program, „Sprijinirea politicii in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor“ are un buget de aproximativ 730 de milioane de euro si va sustine proiectele-pilot inovative.

In ceea ce priveste Programul Energie Inteligentă in Europa, cea de-a treia componentă a CIP, acesta va beneficia de o finantare in valoare de 730 de milioane de euro.

Aceste fonduri sunt alocate pentru sustinerea actiunilor ce vizează utilizarea ratională a energiei, in special in sectoarele industriei si comertului, pentru promovarea surselor noi si regenerabile de energie, pentru cresterea eficientei energetice si utilizării surselor regenerabile de energie in domeniul transporturilor.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top