Accesarea fondurilor europene pentru investitiile in infrastructura – dificila

David Sweet, directorul general de politici regionale al Uniunii Europene si responsabil de programe in cazul “Unitatii” Romania, s-a aratat rezervat in privinta capacitatii Romaniei de a absorbi fondurile structurale europene alocate in urmatorii 7 ani.

Rugat sa comenteze optimismul ministrului Finantelor Publice al Romaniei, Sebastian Vladescu, care a promis ca Romania va accesa peste 85% din fondurile europene, Sweet a declarat: “Experienta a aratat ca in primele 18 luni, foarte putine se fac efectiv in ceea ce priveste platile. Oamenii muncesc din greu, contracte se incheie, dar finantarea e foarte inceata. Acest fapt poate deveni deprimant, apar ingrijorari, incep discursuri despre riscul pierderii banilor.Dar apoi lucrurile incep sa schimbe. Primele efecte incep sa se vada in domeniul micilor activitati al programelor regionale, de resurse umane, de competitivitate”.

Oficialul european a aratat ca Romaniei ii va fi foarte greu sa obtina bani pentru investitiile majore in infrastructura, deoarece acestea necesita proiecte foarte laborioase, care sa cuprinda actiuni de protectia mediului, achizitii de terenuri, proceduri de achizitii publice transparente. Sweet a precizat ca in acest moment se analizeaza cauzele lentorii cu care Romania a cheltuit fonduri ISPA.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.