Mai 2007 – momentul zero pentru proiectele europene

Firmele si autoritatile locale care vor bani europeni pot depune proiectele spre finantare la sfirsitul primaverii.

Primul proiect pentru finantare europeana postaderare va putea fi depus cel mai devreme in luna mai, a declarat ieri Gabriel Friptu, director general in Ministerul Integrarii Europene. Din cauza procedurilor de avizare, de la depunerea proiectului la Agentia de Dezvoltare Regionala pina la momentul in care proiectul este acceptat la finantare trec minimum 60 de zile.

„Proiectele pot incepe si mai devreme. Trebuie stiut ca orice proiect care incepe dupa 1 ianuarie 2007 este eligibil pentru fondurile structurale si de coeziune. Exista desigur si riscul ca proiectul sa nu poata sa fie finantat din fonduri europene”, a spus Friptu.

Directiile in care vor fi folositi banii, stabilite de autoritatile romane, sint, in ordine, infrastructura, competitivitatea economiei, resursele umane si eficienta administrativa. Mai precis, infrastructura de transport va beneficia de cei mai multi bani.

Potrivit proiectului de impartire a banilor, existent la Ministerul Integrarii, infrastructura de transport va beneficia de cea mai mare suma, 23,8% din total. Foarte aproape ca si proportie vine infrastructura de mediu, careia ii vor fi alocate 23,5% din total. Pentru proiecte de resurse umane se vor aloca 18,1% din suma totala, iar pentru sporirea competitivitatii – 13,3%. Restul banilor se duc pe dezvoltare regionala si pe administratia publica. Pot fi finantate proiecte depuse de firme si de autoritati locale.

Ministerul Integrarii a facut publice si activitatile eligibile orientative. In ceea ce priveste partea de transporturi, proiectele care vor putea primi finantare europeana dupa 1 ianuarie sint cele pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor judetene si a celor din mediul urban, constructia si reabilitarea soselelor de centura (pentru eliminarea blocajelor si traversarea in siguranta) si reabilitarea si modernizarea porturilor si aeroporturilor.

Proiecte eligibile vor fi si in infrastructura sociala. Activitatile eligibile in acest domeniu sint reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriilor, modernizarea de spitale, in general, si constructia de spitale universitare regionale.

Tot in domeniul social mai intra finantarile pentru reabilitarea cladirilor pentru centre sociale si cele rezidentiale. Totodata, mai sint eligibile proiectele de dotare a bazelor regionale de interventii in caz de urgenta.

Activitatile eligibile in domeniul microintreprinderilor sint achizitia de echipamente pentru productie, achizitia de sisteme IT, utilizarea noilor tehnologii (asa s-a exprimat ministerul), relocalizarea microfirmelor in structuri de afaceri si activitati specifice de dezvoltare.

Dar cea mai importanta activitate care va putea sa fie finantata cu bani comunitari este constructia sau amenajarea spatiilor de productie.

Uniunea Europeana va participa la proiectele eligibile cu 85% din suma, iar statul roman, cu 15%. In functie de proiect, poate aparea si finantare privata.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top