Saptamana trecuta, actualul ministru al finantelor a prezentat un bugetul de stat pentru 2008 de tip „elastic”. Fara a indica surse semnificative de cresteri ale veniturilor sau scaderi de cheltuieli, ministrul Vosganian trage in toate partile de buget pentru a multumi pe toata lumea. Conform declaratiilor domniei sale, se pare ca toate ministerele vor avea la fel de multi bani ca anul acesta.
Bugetul de stat pentru 2008, propus de catre Guvern, este nerealist pentru ca, in loc sa-si stabileasca obiective clare, urmareste sa multumeasca pe toata lumea. In loc sa plece de la o restructurare a cheltuielilor, avand ca fundament o strategie in care sa fie incluse tintele pe care Romania trebuie sa le atinga, premierul prefera sa nu nemultumeasca pe niciunul dintre colegii de partid. Sau poate numai putin, pe cei mai tineri sau mai noi. Guvernul ar trebui sa reduca cheltuielile ministerelor pe care le numeste „birocratice” cu cel putin 1% din PIB pentru a demonstra o reforma reala a sistemului administrativ si pentru a disponibiliza fonduri pentru sectoarele care au cu adevarat nevoie de finantare.
Si asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani, din cauza unei executii bugetare foarte slabe, Guvernul PNL-PD s-a trezit la sfarsitul anului cu foarte multi bani pe care i-a aruncat pe fereastra. Si tuturor plangaciosilor din timpul in care se dezbatea bugetul in Parlament le-a pierit vocea cand in luna decembrie au ramas cu banii in conturi. In primul an dupa aderarea la UE, Romania are un grad de absorbtie a fondurilor europene ridicol. Prin urmare, nu banii ne lipsesc, ci proiectele si vointa politica a actualilor guvernanti.
Romania nu mai trebuie sa rateze inca un an in care sa nu acceseze fondurile europene, altfel zecile de miliarde de pe hartie se vor transforma intr-o frustrare tot mai mare.
Aflat in ultimul an de mandat, PNL vrea sa-si respecte intr-un final o promisiune electorala a defunctei Aliante cu PD-ul: scaderea cu 10% in patru ani a asigurarilor sociale. Pentru ultimul an mai exista un „rest” de 7%, dar Guvernul a calculat ca poate sustine o scadere doar de 6%. O masura absolut necesara atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, dar pusa in practica pompieristic si politicianist. Ultima etapa ar trebui sa aiba loc la sfarsitul anului, adica pe undeva prin noiembrie sau decembrie. Scaderea asigurarilor sociale trebuia realizata gradual pe parcurusul celor 4 ani, pentru a nu destabiliza veniturile la buget. Propunerea actuala pare a fi rezultatul disperarii electorale si nu un calcul economic.
Pentru anul viitor, Romania ar trebui sa aiba un buget cu urmatoarele prioritati: finantarea cresterii pensiilor, co-finantarea proiectelor europene (pentru a primi bani de la UE), infrastructura (in 3 ani Guvernul a construit autostrazi cat ulita dintr-o comuna), educatie (pentru ca inca mai avem scoli de paianta), sanatate (macar pentru medicamente compensate, ca reforma ministrului Nicolaescu a lasat o imensa gaura) si agricultura (pentru ca seceta de anul acesta a adus la disperare prea multi tarani).